ŠEF NATO-a Jačamo potporu BiH, i ona se suočava s ruskim prijetnjama

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Nema naznaka da se ruski predsjednik Vladimir Putin priprema za mir, naprotiv, pokreće novu ofenzivu i stoga streljivo, gorivo i rezervni dijelovi moraju stići u Ukrajinu prije nego što Rusija preuzme inicijativu", izjavio je danas glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno je da smo u logističkoj utrci. Ključne stvari poput streljiva, goriva i rezervnih dijelova moraju stići u Ukrajinu prije nego što Rusija preuzme inicijativu na bojnom polju", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara obrane 30 zemalja članica, koji će razgovarati o tome kako osigurati Ukrajini potrebna sredstva za pobjedu u ratu.

"Putin pokreće nove ofenzive"

"Skoro godinu dana od početka invazije predsjednik Putin se ne priprema za mir, nego pokreće nove ofenzive. Ono što vidimo jest da Putin i Rusija i dalje žele kontrolirati Ukrajinu te da tamo šalju još više vojnika i oružja", dodao je Stoltenberg, prenosi Index.

Stoltenberg ističe da brza isporuka vojne opreme i znanja Ukrajini spašava mnoge živote te da bi eventualna Putinova pobjeda u Ukrajini poslala poruku njemu i autoritarnim režimima da se uporaba sile isplati, što bi svijet učinilo još opasnijim.

Ministri obrane će razgovarati o jačanju kapaciteta u obrambenoj industriji i o obnavljanju zaliha, pogotovo streljiva. "Trenutačna stopa trošenja streljiva u Ukrajini višestruko nadmašuje našu sadašnju stopu proizvodnje", rekao je Stoltenberg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo povećati proizvodnju streljiva"

Kao primjer naveo je da se vrijeme čekanja na streljivo velikog kalibra povećalo s 12 na 28 mjeseci, što znači da bi do isporuka za danas zaprimljene narudžbe moglo doći tek za dvije i pol godine ili kasnije.

"Stoga moramo povećati proizvodnju i investirati u naše proizvodne kapacitete", rekao je glavni tajnik.

Kao dobru vijest naveo je da je nekoliko zemalja saveznica, uključujući SAD i Francusku, već potpisalo višegodišnje ugovore s obrambenom industrijom, što će omogućili ulaganja u povećanje proizvodnje. "Naša poruka je jasna: NATO stoji uz Ukrajinu i bit će uz nju koliko god bude trebalo", rekao je glavni tajnik.

Spomenuo i "praktičnu potporu BiH" zbog "ruskih prijetnji"
Na sastanku ministara obrane također će se razgovarati o zaštiti kritične podmorske infrastrukture. U tu svrhu uspostavljeno je koordinacijsko tijelo u sjedištu NATO-a, koje je zaduženo za identifikaciju slabih točaka, što će pomoći u naporima da se spriječe i suzbiju prijetnje kritičnoj infrastrukturi, uključujući podmorske kabele i cjevovode.

Ministri će razgovarati i o tome kako pojačati praktičnu potporu Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji, "partnerskim zemljama koje se suočavaju s ruskim prijetnjama", rekao je Stoltenberg.

O borbenim avionima za Ukrajinu

Stoltenberg je rekao kako očekuje da će ministri obrane razgovarati o isporuci borbenih zrakoplova Ukrajini. Rekao da će za isporuku zrakoplova trebati vremena i da to neće učiniti NATO stranom u sukobu.

Stoltenberg je u vezi s balonima koje su Sjedinjene Države oborile i za koje se sumnja da su kineski, namijenjeni za špijunažu, rekao da to ukazuje na potrebu da NATO bude oprezan. "To je dio obrasca prema kojem Kina i Rusija povećavaju aktivnosti nadzora NATO-ovih saveznika", rekao je.

Vezani članci