SCHMIDT KOD BANJOLUČKIH TRAPISTA "To su Europljani u Europi, posvećeni europskim vrijednostima, a ne jednoumlju"

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se u Banjoj Luci s biskupom Franjom Komaricom, objavio je OHR na svom službenom “X" profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još su naveli da su Šmit i Komarica razgovarali o pravnim i političkim pitanjima u vezi s projektom širenja kapaciteta Kuće susreta i Europskog centra za mir i suradnju "Marija Zvijezda" koji uskoro slavi treću godišnjicu. 

Složili su se oko hitne potrebe za brigom o mlađoj generaciji u BiH. 

"To su Europljani u Europi, posvećeni zajedničkim europskim vrijednostima tolerancije, poštovanja i iskrene suradnje, ne jednoumlju," rekao je Schmidt, te naglasio da on podjednako radi za sve građane RS i BiH.

Schmidt je tako stigao u Banju Luku samo nekoliko dana nakon što mu je Milorad Dodik javno zabranio da dođe na teritorij RS i održi bilo kakav sastanak, jer će "biti uhićen i protjeran".

Schmidt je trebao u Banju Luku 12. rujna, ali je taj dan odustao zbog prijetnji nasiljem koje je stiglo iz Dodikovih redova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki predstavnik je izjavio da su za njega bile pripremljene barikade i da nije želio sudjelovati u takvim Dodikovim "igrarijama", te je dolazak u Banju Luku odložio.

Nakon toga, Dodik je rekao da Schmidt neće imati nikakvu policijsku zaštitu ukoliko dođe u RS, ali visoki predstavnik se pojavio i sastao s biskupom Franjom Komaricom.

„Ne pristajemo da Schmidt ubuduće obavještava MUP RS o svom dolasku u RS niti će ga policija RS više štititi. Ako čujemo da se nešto događa, da je ugrožen, mi ćemo ga zaštiti, kao što bi zaštitili i svakog drugog turistu“, kazao je Dodik, 13. rujna ocijenivši da je najbolje da Schmidt više i ne pokušava doći u RS.

Tom prilikom, Dodik je indirektno zaprijetio i veleposlanicika SAD-a i Velike Britanije.

Nakon ovog događaja, Milorad Dodik je potpuno poražen u sukobu sa Schmidtom kojeg on ne priznaje za visokog predstavnika.

Vezani članci