SCHENGEN U OČIMA BH. PRIJEVOZNIKA Čeka se do 5 sati u kilometarskim kolonama, dodatni troškovi i kontrole

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Republika Hrvatska ušla je prvog siječnja u šengenski prostor. Za prijevoznike robe iz Bosne i Hercegovine to će stvoriti nove teškoće, jer će se zbog primjene šengenskih pravila dodatno pooštriti kontrola na graničnim prijelazima prilikom ulasku u Hrvatsku. Ekipa BHRT-a posjetila je granični prijelaz Gradiška.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na graničnom prijelazu Gradiška kolaps. Kolona vozila koja čeka da izađe iz BiH duga je nekoliko kilometara. Putnički automobili na prelazak granice čekaju 4 do 5 sati. Kamioni dvostruko duže.

Ulazak Hrvatske u zonu Schengena za domaće prevoznike znači još duža čekanja na prijelazima, dodatne troškove i gubitke.

Nikola Grbić, Udruga prijevoznika za unutarnji i međunarodni promet RS

"Trebamo se dobro naoružati strpljenjem i čekanjem. Očekuju nas ogromni problemi, kako u poslovanju, tako u svakom vidu. Problem ogroman će biti. Zbog takvog čekanja na graničnim prijelazima u protekle tri godine napustilo nas je 5,5 tisuća profesionalnih vozača. Otišlo je preko 1300 prijevozničkih tvrtki. Upravo zbog tog problema. Onda možemo očekivati što će se dogoditi u narednom razdoblju“.

U Upravi za neizravno oporezivanje kažu da već danima primaju pritužbe na dugotrajna čekanja prelaska granice s Hrvatskom. Poručuju da će pokušati učiniti sve što je u njihovoj moći da se smanje gužve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH

"Mi, ukoliko bude potrebno, možemo imati određene razgovore i s Carinskom službom RH. Međutim, radi se o drugoj državi i drugoj carinskoj upravi, tako da oni su ti koji donose određene smjernice kada su u pitanju kontrole i postupci prilikom ulaska u njihovu zemlju. Tako da ne možemo praktično tu nešto više učiniti, ali možemo upozoriti na eventualno neko duže čekanje“.

Vezani članci