VIDEO  Salakovac spreman za dolazak izbjeglica iz Ukrajine

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Za smještaj izbjeglica iz Ukrajine na raspolaganju institucijama Bosne i Hercegovine su azilantski centar Delijaš, u blizini Trnova, i izbjegličko-prihvatni centar Salakovac u blizini Mostara. Iako se spekuliralo u medijima da Delijaš nije adekvatan za smještaj izbjeglica iz Ukrajine, ovaj centar je funkcionalan i u potpunosti opremljen da osigurava krajnje human odnos prema svojim korisnicima. U azilantski centar Delijaš još nisu stigle izbjeglice iz Ukrajine, ali ih je ovaj centar spreman dočekati odmah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Azilantski centar u Delijašu je spreman sa svojim kapacitetima i svom infrastrukturom za prihvat odmah 150 izbjeglica iz Ukrajine i sa svim neophodnim materijalno tehničkim sredstvima. Imamo sve što je neophodno za njihov boravak na vrlo human način uz osiguranje svih onih kapaciteta koji su neophodni koji cijene poštuju i privatnost obitelji, ali i onoga što je neophodno za normalan život", navodi Mustafa Pašalić iz Sektora za azil pri Ministarstvu sigurnosti BiH, donosi BHRT.

 

U međuvremenu, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na raspolaganje stavlja nove smještajne kapacitete za izbjeglice. Uputila je i zahtjev Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da se građanima Ukrajine, koji se nalaze na teritoriji Federacije BiH i tu namjeravaju ostati, u skladu sa zakonima omogući hitno dobivanje izbjegličkog statusa.

"Sad stavljamo odmah 40 ležajeva u hotelu koji je sada u posjedu naše agencije za oduzetu imovinu, s mogućnošću da proširimo na još 40 za prihvat izbjeglica u Sarajevu. Zaduženo je Ministarstvo turizma da napravi presjek banjskih kapaciteta naime naših 6 banja, u FBiH, da napravi presjek s mogućnošću odvajanja jednog procenta smještajnih kapaciteta za ukrajinske ranjenike za njihovu rehabilitaciju, i to je bio zahtjev ukrajinske ambasade", kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

"Obzirom da Vijeće ministara nije definiralo status izbjegle osobe, ovog trenutka su naše izbjegle osobe iz Ukrajine u Bosnu i Hercegovinu, strana lica. Vlada FBiH je uputila inicijativu da se što prije regulira taj status", izjavio je direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinko Jakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci Granične policije Bosne i Hercegovine kažu da je od 1. do 14. ožujka ove godine evidentirano ukupno 1.787 državljana Ukrajine, od čega ih je na ulazu u BiH evidentirano 1.047, a na izlazu 740. Na ulazu u zemlju najviše ih je evidentirano na graničnim prelazima Doljani i Brod. U Međugorju ih je trenutno oko 250.

Državljani Ukrajine na teritoriji Bosne i Hercegovine mogu boraviti po pravu bezviznog boravka do 30 dana u okviru dva mjeseca, od datuma prvog ulaska. Po dolasku na teritoriju Bosne i Hercegovine obavezni su da prijave svoju adresu boravka u jednom od nadležnih Terenskih centara Službe za poslove sa strancima ili policijskoj upravi.

Vezani članci