SAD pripremaju koncept preuređenja F BiH- ukidanje županija ili uspostava dva do tri podentiteta

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...sasluša mišljenja i prijedloge o tome dužnosnika najznačajnijih hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka. Podjetimo, američki veleposlanik u više je navrata isticao nužnost reforme Federacije, napominjući kako SAD nemaju konkretan prijedlog, već da prijedloge očekuju od domaćih političara.

-Istina je kako oni oni u ovom trenutku nemaju konkretno riješenje, već žele čuti mišljenja što većeg broja relevantnih osoba iz političkog i javnog života, izjavio je za Dnevnik.ba jedan visoki politički dužnosnik, koji je o toj temi razgovarao s veleposlanikom Moonom, na njegov zahtijev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni, prema riječima našeg sugovornika, uočavaju kako RS dobro funkcionira, te da imaju polovicu utjecaja na kreiranje politike i odluka na razini BiH, dok Federacija ima kompliciranu i skupu strukturu, koja stalno generira probleme. Žele racionalniju organizaciju Federacije, ali i istovremeno osiguranje mehanizma za adekvatnu zastupljenost Hrvata u F BiH. No, neprihvatljivo im je rješenje koje uključuje treći entitet.

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija nedavno je izjavio kako bi reformu u Federaciji trebalo sprovesti na način da se „ukine susvišna razina vlasti- županije"- što je hrvatskim političarima potpuno neprihvatljivo, jer bi to značilo, ukidanje bilo kakve autonomije Hrvata i potpunu unitarizaciju Federacije, u kojoj već dominiraju Bošnjaci.

Stav dva HDZ-a je kako BiH treba reorganizirati na način da se uspostavi i federalna jedinica s hrvatskom većinom, teritorijalno nepovezana. Alternativa tom riješenju je Federacija s dva ili tri pod entiteta, ili kantona, koji bi nastali ujedinjavanjem većinski hrvatskih i većinski bošnjačkih županija odnosno kantona.

Dva podentiteta bila bi s većinski hrvatskim, odnosno bošnjačkim stanovništvom, dok bi treći bio tzv mješoviti kanton s približno podjednakim učešćem u vlasti Hrvata i Bošnjaka.

Ti podentiteti istovremeno bi bili izborne jedinice, čime bi se spriječilo da Bošnjaci biraju Hrvatima člana Predsjedništva i delagate u Federalni dom naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada će i s kakvim konceptom reoraganizacije F BiH izaći američke diplomate, ostaje vidjeti.

 Dnevnik.ba

Vezani članci