Rektorski zbor: državi prijeti bijeli bankrot

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Ovo je rečeno na mostarskoj sjednici Rektorskoga zbora BiH, kojim predsjeda Sveučilište u Mostaru, odnosno njegov rektor dr. Vlado Majstorović.

− Visoko obrazovanje nije prioritet ni jedne razine vlasti u BiH. Te vlasti nisu napravile nikakve pripreme za reformu visokog obrazovanja koja traje, a sva krivnja za ono što se sada događa prebacuje se na akademsku zajednicu – istaknuo je dr. Džemo Tufekčić, rektor Tuzlanskoga univerziteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

− Univerziteti bi trebali postati generatori razvoja okruženja u kojemu djeluju, međutim, nismo dobili nikakva sredstva za reformu, nemamo jedinstven zakon o visokom obrazovanju, nemamo jedinstveno tržište radne snage, nemamo jedinstven zakonski ni ekonomski prostor, nemamo pravila o stjecanju i korištenju akademskih zvanja, nemamo ujednačen i usklađen prvi i drugi ciklus trajanja visokoga obrazovanja, nemamo vertikalne ni horizontalne mobilnosti studenata ni nastavnika, nedostaje puno toga što su domaće vlasti trebale učiniti, a nisu – rekao je Tufekčić.

On je dodao da su daljnji problem privatni fakulteti koji se otvaraju na sve strane, a koji ne zadovoljavaju minimalne akademske standarde.

− BiH prijeti bijeli bankrot jer imamo samo 12 do 17 posto studenata na stručnim zanimanjima, a sve ostalo su akademska zvanja. Mi školujemo kadrove za zavode za zapošljavanje umjesto za tržište rada – naglasio je rektor Tufekčić, upozorivši na to da u Federaciji BiH ne postoje nikakvi uvjeti za bavljenje znanstveno-istraživačkim radom.

Rektor Vlado Majstorović još je jednom podsjetio na problem da pojedina županijska ministarstva nisu donijela pravilnike o formi i sadržaju diploma, te je upozorio da naše radno zakonodavstvo ne prepoznaje stupnjevanje visokoga obrazovanja.

Tako diplomirani studenti ne mogu naći zaposlenje jer tržište rada ne prepoznaje njihova akademska zvanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SD

Vezani članci