Rektor mostarskog sveučilišta: ostat ćemo bez austrijskog kredita

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Zaključeno je to na sjednici Rektorskog zbora BiH koja je održana u Mostaru pod predsjedanjem prof. dr. Vlade Majstorovića, rektora Sveučilišta u Mostaru.
- Ni jedna reforma ne može se provesti bez financiskog elementa, a država BiH za reformu visokog obrazovanja, tj. za provedbu bolonjskog procesa, do sada nije izdvojila ništa – rekao je prof. dr. Sabahudin Ekinović, rektor Univerziteta u Zenici, ističući da za tu reformu treba izdvojiti 500 milijuna eura.

Na sjednici je dogovoreno da Rektorski zbor BiH u jesen organizira proširenu konferenciju na kojoj će, uz akademsku zajednicu, sudjelovati i predstavnici vlasti, gospodarstvenici i predstavnici šire društvene zajednice, kako bi se razgovaralo o provedbi reforme visokog obrazovanja.

Rektor Majstorović još je jednom upozorio na dugogodišnji problem neredovita financiranja Sveučilišta u Mostaru od županija s hrvatskom većinom.
– Zeničko-dobojska županija za Zenički univerzitet godišnje izdvaja sedam milijuna maraka, a sve županije s hrvatskom većinom za Sveučilište svega pet milijuna maraka. To je žalosna i poražavajuća činjenica – istaknuo je rektor Majstorović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Izostala potpora

On je ukazao i na to da su već sva sveučilišta, uz potporu županija u kojima se nalaze, aplicirala za dobivanje iznimno povoljnog austrijskoga kredita za financiranje visokoobrazovnih institucija. Zbog nebrige županijskih vlasti, to jedino nije učinjeno u Hercegovačko-neretvanskoj županiji pa će bez tih kreditnih sredstava vjerojatno ostati Sveučilište u Mostaru i Univerzitet “Džemal Bijedić”.
– Mi smo učinili sve što je do nas da dobijemo ta sredstva koja bi nam puno značila, ali ni mi ne znamo zašto se stalo i zašto nemamo jamstva za taj kredit – kazao je rektor Majstorović.

slobodna dalmacija

Vezani članci