RAZVODI U MOSTARU Razlozi su razni, a četrdesete kritične. Evo koliko ih je bilo u prošloj godini

I. Ćubela/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u posljednjih pet godina na godišnjoj razini zabilježeno od 2.669 do 3.091 razvedeni brak, a razlozi su mnogobrojni. Tako je u Mostaru u prošloj godini obavljeno 65 postupaka prerazvodnih posredovanja. Podaci su to koje su dostavili iz za Hercegovina.info iz Centra za socijalni rad Mostar. Razlozi za iste su razni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvidom u bazu podataka Ustanove Centar za socijalni rad Grada Mostara, u ovoj godini obavljena su 65 postupaka posredovanja prije razvoda braka. U 2022. godini tijekom postupka posredovanja 46 parova je postigao sporazum u pogledu povjeravanja maloljetne djece. Posredovanje je obavezan postupak za bračne partnere koji imaju djecu nad kojom ostvaruju roditeljsku skrb koji se provodi u Centru prije pokretanja tužbe za razvod braka".

Kada je riječ o uzrocima razvoda oni su brojni.

"Uzroci koje partneri u zahtjevima za posredovanje prije razvoda braka navode su najčešće: neslaganje naravi/karaktera, preljub, fizičko i/ili psihičko nasilje, ovisnosti o alkoholu, narkoticima, kockanju, također kao uzroci se navode i ljubomora, financijski problemi, manjak komunikacije i drugo. Pod neslaganjem karaktera supružnici podrazumijevaju njihove različite stavove u pogledima na život i brak", kažu.

Godine za razvod ne igraju ulogu, ali četrdesete su kritične.

"Prosječna dob žena u postupcima posredovanja prije razvoda braka je oko 38 godina, a muškaraca oko 41 godina. Je li ova dob supružnika podložnija razvodu to ne znamo, ali smatramo kada su problemi prisutni u braku godine i ne igraju veliku ulogu u kontekstu podložnosti", rekli su nam iz Centra za socijalni rad Mostar.

Vezani članci