Razlike u veličini odjeljenja i 
u omjerima učenik - nastavnik

Vidi originalni članak

... Svjetske banke prikazanim u analizi pravičnosti i učinkovitosti potrošnje na obrazovanje u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, RS troši manji iznos po učeniku u srednjem obrazovanju nego u osnovnom, što je suprotno uobičajenoj situaciji, s obzirom da srednje obrazovanje ima veći broj specijalizacija te je stoga i skuplje. Jedan od razloga ovoga je uloga općinskih vlasti u financiranju operativnih troškova srednjih škola u RS.

Međutim, to ne objašnjava u potpunosti manju potrošnju u RS na obrazovanje generalno i naročito na srednje obrazovanje, s obzirom da operativni troškovi čine samo oko 10-15 posto ukupne tekuće potrošnje. Kada je u pitanju veći bh. entitet, prema rezultatima analize, i u njemu su prisutne neke nelogičnosti.

Neusklađenost odjeljenja

Naime, razlike u veličini odjeljenja i omjerima učenik-nastavnik su odgovorne za dobar dio razlika jediničnih troškova unutar FBiH. Nije iznenađujuće da županije s najmanjim odjeljenjima imaju najveće troškove po učeniku.

Razlike su drastične, posebno u osnovnom obrazovanju. Naime, dok Srednjebosanska županija grupira svoje učenike prosječno u razrede od 24,3, Hercegbosanska županija može okupiti prosječno odjeljenje od tek 17,7. Kao rezultat, jedinični troškovi Hercegbosanske županije za osnovno obrazovanje su 40 posto veći od troškova Srednjebosanske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da Hercegbosanska županija održava mrežu od 60 osnovnih škola koje pohađa njenih 6500 učenika, ne može okupiti učenike u veća odjeljenja po postojećim aranžmanima.

Sveukupno, oko polovina razlika u jediničnim troškovima između županija se može objasniti razlikama u prosječnoj veličini odjeljenja. Iako obrazovne norme većine županija navode da bi optimalna veličina odjeljenja u osnovnoj školi trebala biti barem 24 učenika , samo jedna od deset županija uspijeva održati tu prosječnu veličinu odjeljenja.

Ustvari, polovina županija ima veličinu odjeljenja ispod 21 učenika u osnovnom obrazovanju, ostvarujući najmanje 12 do 15 posto veće jedinične troškove, nego županije u kojima odjeljenja u osnovnoj školi imaju veličinu blizu optimalne.

Prosječno povećanje veličine odjeljenja za jednog učenika povlači smanjenje rashoda po učeniku od približno 4 posto u osnovnom i 8 posto u srednjem obrazovanju.

Iako ove cifre ne uzimaju u obzir druge čimbenike koji utječu na jedinične troškove - kao što su demografske i geografske karakteristike pojedinih škola i zajednica - temeljitija analiza elemenata jedinične cijene bi mogla biti provedena, ako bi bili na raspolaganju relevantni podaci na razini škola.

Troškovi

Razlike između županija u FBiH su čak i veće, o čemu svjedoče podaci o potrošnji na osnovno obrazovanje u Federaciji BiH. Naime, potrošnja na osnovno obrazovanje u FBiH se kretala od 1450 KM po učeniku u Srednjebosanskoj županiji do 2093 KM po učeniku u Hercegbosanskoj županiji, u usporedbi s 1753 KM po učeniku u RS-u za osnovno obrazovanje. Potrošnja na srednje obrazovanje još više varira između županija - od 1615 KM po učeniku u Bosansko-podrinjskoj županiji do 2568 KM u Hercegbosanskoj.

Izvor: vecernji.ba

Vezani članci