Ravno do dna: BiH najsiromašnija zemlja Europe!

Vidi originalni članak

... pojedinih zemalja Europske unije zabilježene su i u 2012, pa su Luksemburžani ponovo zauzeli poziciju najbogatijih, a Bugari najsiromašnijih građana Unije, pokazale su preliminarne procjene europske statističke službe Eurostat, pišu nezavisne.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Eurostata, najveći bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku prema standardu kupovne moći zababilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU i iznosi 271 posto EU prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 47 odsto.

Osim zemalja članica, Eurostat je izradio i procejne za Hrvatsku koja će uskoro i zvanično postati 28. članica Unije, ali i četiri zemlje kandidatkinje - Tursku, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju - kao i za dvije moguće zemlje kandidata Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

Od zemalja iz regiona, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći očekivano ima Hrvatska i on iznosi 61 posto prosjeka EU. Crna Gora je na drugom mjestu na nivou od 42 posto prosjeka EU.

Srbija i Makedonija nalaze se na nivou od 35 posto, Albanija 30 posto, dok je Bosna i Hercegovina na nivou od 28 posto europskog proseka, pokazuju podaci Eurostata.

Ipak, među zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU (ne računajući Hrvatsku koja će za nekoliko nedjelja postati članica EU), najviši BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovine moći imala je Turska - 56 posto prosjeka EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luksemburg i dalje ubjedljivi lider

Iako su građani Hrvatske najbogatiji u regionu, na skali članica EU ne stoje baš najbolje. Hrvatska je na dnu skupine zemalja koje još čine Litvanija, Estonija, Poljska, Mađarska i Letonija, a čiji je BDP po stanovniku između 30 i 40 posto ispod europskog prosjeka.

Jedine članice EU koje se nalaze iza Hrvatske su Rumunija i Bugarska. Ponovo su u 2012. imali BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći nešto više od 50 posto ispod prosjeka Europske unije (Rumunija 49 posto, Bugarska 47 posto europskog proseka).

S druge strane, Luksemburg je i u 2012, kao i u prethodnoj godini, imao više od dva i po puta veći BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći od prosjeka EU.

Tko su bogataši van EU?

Eurostat je izradio i odgovarajuće procjene za Island i Norvešku, u grupi članica Europskog područja slobodne trgovine (EFTA).

Po njihovim podacima norveški BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći u 2012. bio je gotovo dvostruko veći od prosjeka EU. Islandski je bio nešto više od 10 oposto veći od prosjeka EU.

Uz veliki zaostatak za Luksemburgom slijede Austrija, Irska, Nizozemska i Švedska, s BDP-om po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći oko 30 posto iznad proseka EU-a u 2012.

Njemačka i Danska zajedno s Belgijom i Finskom čine skupinu zemalja čiji je BDP po stanovniku prošle godine bio od 15 do 25 posto iznad prosjeka EU-a. U Velikoj Britaniji i Francuskoj on se kretao oko 10 posto iznad prosjeka EU.

Prosječni BDP po stanovniku u EU imale su Italija i Španjolska, dok je ciparski bio oko 10 posto ispod prosjeka.

U Malti, Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj, Grčkoj i Portugalu BDP po stanovniku bio je 2012. od 14 do 25 posto ispod prosjeka Europske unije.

Kako bi još preciznije opisao stvarni životni standard domaćinstva u EU, Eurostat je osim BDP-a po stanovniku, koji po njima zapravo odražava nivo privrednih aktivnosti, upotrebio i alternativni pokazatelj stvarne pojedinačne potrošnje po stanovniku.

I po tom pokazatelju Luksemburg je u 2012, kao i u 2011, zauzeo poziciju zemlje čiji su građani u promatranom razdoblju imali najviši standard u EU, i to 41 posto iznad prosjeka EU. Najniži standard su i po tom pokazatelju imali građani Bugarske, 51 posto ispod prosjeka EU.

Vezani članci