Rasle cijene paprike, kelja, blitve..., najviše rasprave o krumpirima

Vidi originalni članak

Cijena kilograma kelja sada je od 1,20 do 1,50 KM, dok je cijena blitve osjetno rasla, tako da već sada njezina najveća cijena iznosi 2 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče hrane koja je pojeftinila, rajčica košta od 0,60 do 1,10 KM, zelena salata i crveni luk od 0,80 do 1 KM, a u blagom padu je i cijena mahuna, koje sada koštaju od 1,40 do 1,80 KM. Kada je krumpir u pitanju, njegova cijena je od 0,50 do 0,70 KM. Upravo krumpir poteže najviše rasprava među poljoprivrednim proizvođačima.

U Hercegovini je posljednjih dana svakodnevna tema, a razlog je to što je kod većeg broja proizvođača truli krumpir izvađen iz zemlje, a oni koji su ga iskopali zdravog, žale se kako sad dolazi do truleži.

Špekulira se o različitim razlozima, jedni tvrde kako je sjeme krumpira stiglo pokvareno u Hercegovinu, dok drugi smatraju kako se to događa zbog viška vode u zemlji. Od stručnjaka još nitko konkretno nije analizirao taj problem. Među ostalim proizvodima, konstantno dobru cijenu drži češnjak - od 3 KM u rinfuzi do 6 KM u vijencima. Unatoč činjenici da je ponuda obilna jer su, uz hercegovački luk, stigli i ljubinjski, ramski i semberski, ali i onaj iz Srbije, cijena mu uopće ne pada. Kada je voće u pitanju, sada je najakutalnije grožđe.

Cijena onog autohtonog je od 1,20 do 1,50 KM, ali već ga muči uvoz iz Makedonije, čije se grožđe prodaje i po 0,70 KM. Domaće proizvođače čeka još jedna teška borba...