Proslave mature uz čašicu više hit među bh. učenicima

Vidi originalni članak
Međutim, zabrinjavajuće je što kraj fešte dočekaju na ispumpavanju želuca, jer popiju koju čašicu više.

Puše marihuanu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S dolaskom novih generacija alkohol je nezaobilazan dio ovakvih zabava. Učenici uz litre alkohola i marihuanu okupiraju najbliži park ili čak negdje u okolini škole naprave feštu.

Prije nekoliko dana policijski službenici u Banjoj Luci upozorili su grupu maturanata da prestanu s narušavanjem javnog reda i mira jer su tijekom sjedaljke u parku bacali staklene flaše.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS reagiralo je te je uputilo apel učenicima da maturu proslave dostojanstveno i sigurno te da ne konzumiraju alkohol i cigarete da bi se izbjegle neželjene posljedice ovakvih proslava.

U Federaciji kažu da do sada nisu imali problema s opijanjem učenika prilikom maturalnih zabava.  Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Đevad Hadžić kazao nam je da je unošenje i konzumiranje alkohola na ovakvim zabavama strogo zabranjeno.

Starosna granica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Do sada nismo imali većih problema kada su u pitanju proslave mature. Korištenje alkohola je strogo zabranjeno i učenici u objekte gdje se zabava održava ne smiju unositi alkoholna pića - naveo je Hadžić, koji tvrdi da skandala zbog opijanja maturanata nije bilo ni prethodnih godina.

Iako je starosna granica konzumenata alkohola godinama sve niža, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH Selvedin Šatorović kazao nam je da nije bilo zabilježenih slučajeva opijanja mlađih maturanata.

- Maloljetnim osobama je strogo zabranjeno konzumiranje alkohola i zakonom je kažnjivo. Nisam upoznat s takvim slučajevima gdje se maturanti opijaju prilikom proslave mature - kazao je Šatorović.

Dnevni avaz

Vezani članci