Pripadnik ISIL-a uhićen u Sarajevu

Vidi originalni članak
Kako je priopćeno iz SIPA-e, ta osoba sumnjiči se za organiziranje terorističke grupe i pripremanje kaznenog djela u vezi s terorizmom.

Osoba lišena slobode sumnjiči se da je od 1. srpnja 2013. godine boravila na ratom zahvaćenom području Sirije i Iraka kao pripadnik terorističkih organizacija Al-Nusra Front i ISIL u Iraku i Siriji, navodi se u priopćenju SIPA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhićeni je priveden u prostorije SIPA-e i nad njim se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu, biti predan u dalju nadležnost Tužiteljstva BiH, prenosi BIRN BiH.

Prema podacima SIPA-e, na sirijsko ratište iz BiH u posljednjih nekoliko godina otišlo je 15 državljana BiH.

Riječ je o osobama koje su proteklih nekoliko godina među posljednjima iz BiH otišle na strano ratište, a koje SIPA prati u okviru akcije "Damask".

Sud BiH do sada je pravomoćno osudio 23 osobe zbog vrbovanja, boravka i pokušaja odlaska na sirijsko ratište, a izrečeno je nešto više od 40 godina zatvora.

U Sudu BiH je trenutno u tijeku postupak protiv Amira Haskića zbog planiranja odlaska na sirijsko ratište. Prvostupanjskom presudom je proglašen krivim, ali je oslobođen izdržavanja kazne jer je odustao od te namjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Fena)