PREŠLI GRANICU Turisti iz Wuhana ušli u BiH

Srna
Vidi originalni članak

Kineski turisti koji su stigli iz Wuhana, grada u kojem je žarište epidemije koronavirusa, danas su ušli u BiH na graničnom prijelazu Klek, gdje su detaljno pregledani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme pregleda na granici s Hrvatskom kod Neuma turisti su bili u autobusu, a vozilo je detaljno pregledano.

Na objavljenim fotografijama vidi se da autobus s turistima iz Kine pregleda čovjek u zaštitnom kombinezonu i sa maskom na licu.

Kineski turisti prethodno su obišli Dalmaciju i Plitvička jezera.

Večeras će prenoćiti u Neumu, a, navodno, sutra stižu u Sarajevo, potvrđeno je Avazu u Graničnoj policiji BiH.

"Ono što je sigurno jeste da će prenoćiti u Neumu, ali i da su na granični prijelaz u Neumu stigli službenici Zavoda za javno zdravstvo FBiH koji će zajedno s pripadnicima Granične policije, u skladu sa zakonom, obaviti sve potrebne mjere na kontroli ovih turista" izjavio je za savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da će nakon Neuma Kinezi posjetiti Sarajevo, potvrdio je i za 24sata.hr direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

"Nema apsolutno razloga za paniku. U Hrvatsku su ušli zdravi i nije bilo razloga zadržavati ih ovdje. Drže se uputa koje su dobili, njihov je vozač upoznat sa situacijom, i sve je u redu", kazao je Capak.

Oni su doputovali avionom u Milano, gdje su prošli skrining stanja organizma i nitko nije imao simptome bolesti, nakon čega su autobusom stigli u Hrvatsku.

Pomoćnik federalnog ministra zdravlja Goran Čerkez rekao je da nema mjesta za veliku brigu zbog dolaska kineskih državljana u BiH, jer je Koordinacijsko tijelo aktivirano i prati se situacija.

Vezani članci