PREBROJALI SMO SE I NEMA TKO RADITI Bh. tvrtke radnike uvoze iz Bangladeša, a bh. živalj radi po EU

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Uvoz radnika iz drugih zemalja nametnuo se kao poželjna opcija ali i spas poslodavcima koji su zbog manjka radne snage bili prinuđeni otkazivati narudžbe sa domaćeg i pretežno stranog tržišta. Već odavno smo svjedoci da je stanje u BiH, kad je u pitanju radna snaga, alarmantno, te da se veliki broj djelatnosti susreće sa problemom pronalaska kvalificiranih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvoz radnika iz drugih zemalja nametnuo se kao poželjna opcija ali i spas poslodavcima koji su zbog manjka radne snage bili prinuđeni otkazivati narudžbe sa domaćeg i pretežno stranog tržišta. Među prvima koji su već uvezli radnu snagu je i tvornica namještaja “Standard” iz Prnjavora koja je ugovorila zapošljavanje deset radnika iz Bangladeša sa prevoditeljem. Ta tvrtka je poznata po suradnji sa švedskom IKEA-om.

Edin Dacić, vlasnik spomenute tvornice, najavio je da uskoro dolaze još četiri radnika iz ove zemlje, javlja televizija K3.

Dacić dodaje da se posredničke agencije za zapošljavanje u Srbiji bave uvozom radne snage preko koje su i ostvarili kontakt kao i da u njihovoj sestrinskoj tvrtki u Srbiji već radi značajan broj stranih radnika. Uz strane radnike u Prnjavoru kojima je osiguran smještaj došao je i prevoditelj.

Dacić navodi i da su ovo tako reći počeci u dolasku inozemnih radnika u BiH ali je uvjeren da će vrlo brzo to postati jedna nova realnost budući da je i u EU sve veća potražnja za radnicima te istaknuo da samo Njemačkoj svake godine nedostaje oko milijun radnika.

Vezani članci