POSKUPLJUJE LI STRUJA? Vlada FBiH proglasila stanje ugrožene sigurnosti opskrbe električnom energijom

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti opskrbe električnom energijom za 2024. godinu, usljed ekstremnog porasta cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada Federacije BiH će u stanju ugrožene sigurnosti opskrbe propisati način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena opskrbe električnom energijom.

Vlada FBiH

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviti će se u Službenim novinama Federacije BiH i sredstvima javnog informiranja. Kako je navedeno u obrazloženju, donošenjem današnje odluke stvara se pravni osnov da Vlada Federacije BiH postupi u skladu sa odredbama Zakona o električnoj energiji FBiH, odnosno u stanju ugrožene sigurnosti opskrbe, može uvesti posebne mjere kojima će propisati način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena opskrbe električnom energijom.

Naime, prema analizi JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo, u skladu sa trenutnim tržišnim uvjetima, prosječna cijena tržišne opskrbe električnom energijom za 2024. godinu bi iznosila 141,53 eura/MWh, tj. prosječno povećanje bi bilo u iznosu od 87 posto.

Vlada FBiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez primjene bilo kakvog vida ograničavanja cijena opskrbe električnom energijom, preko 96 posto trenutnih kupaca električne energije na koje su se primjenjivane dosadašnje odluke o ograničavanju cijena, imalo bi povećanje cijene opskrbe električnom energijom preko 60 posto.

S obzirom na to i današnja odluka ima za cilj zaštiti kupce koji se električnom energijom opskrbljuju u okviru usluge tržišnog opskrbljivanja od ekstremnog povećanja cijena, tvrde iz Vlade FBiH.

Vezani članci