"POMOĆ" HRVATIMA Hrvati lagano nestaju, no i dalje najviše za opanke, gusle, diple i tambure...

K. Perić/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Prema crkvenim podacima koje je objavila Biskupska konferencija Bosne i Hercegovina u zadnjih pet godina nestalo je dodatnih 60 tisuća katolika iz BiH, što bi bilo pola Mostara, ili dva Široka Brijega, kako smo i objavili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, pomoć Republike Hrvatske Hrvatima u BiH i dalje uglavnom nije usmjerena na projekte koji bi jamčili koje radno mjesto više, pa će na tisuće kuna otići ponovno na gusle, diple i ostale kulturno-umjetničke aktivnosti, obnovu crkava i sve praznijih škola. U konačnici, kada brojke budu još poraznije, imati ćemo na što dipliti, gusliti i u čemu kolo igrati, ako nam se bude igralo.

Ruku na srce treba reći da su "prošli" i neki projekti iz kojih bi se moglo zaključiti da bi mogli uroditi konkretnim primanjima za neku obitelj, poput jednog "Stočarstvom do održivog povratka". Tu je još i jedan projekt iz kojeg će nići jedna mini solarna elektrana, a sve ostalo se manje-više svodi na socijalna davanja ili podršku kulturno-umjetničkim društvima ili projektima vezanim uz baštinu. 

"Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je Odluku o dodjeli financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2021. godinu, objavili su na službenim stranicama. 

Temeljem provedenog 1. Javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2021. godinu, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je Odluku o dodjeli financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2021. godinu.

Javni poziv provodi se s ciljem promicanja veza i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te očuvanja i jačanja nacionalnog identiteta, zaštite prava i interesa hrvatskih zajednica, očuvanja hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine te poticanja hrvatskog kulturnog zajedništva, kao i pomoći ugroženim pojedincima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske", naveli su iz Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode da je središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske zaprimio 600 prijava u kategorijama: neprofitne organizacije, fizičke osobe te ugroženi pojedinci. Evo tko su sretni dobitnici. 

Vezani članci