POLICIJA PRED VLADOM U SARAJEVU "Mi nemamo para za benzina..."

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Savez sindikata policijskih organa u BiH, koji čine Sindikat SIPA-e, Sindikat GPBiH i Sindikat DKPT-a BiH, održat će u ponedjeljak mirne prosvjede ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj prosvjeda je iskazivanje nezadovoljstva financijskim statusom i odnosom predstavnika vlasti prema uposlenima u policijskim agencijama na razini BiH.

Na rubu

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH, kaže za „Avaz“ da su se našli na rubu propasti.

"Mislim da nemamo nijednu pozitivnu stvar u posljednjih 14 godina, ali zato imamo smanjivanje plaća, smanjivanje regresa, smanjivanje toplog obroka i nepoštovanje vlasti prema policijskim sindikatima. Trenutno ni za benzin nemamo, tako da je upitan daljnji rad ovih službi, pogotovo kada je riječ o Graničnoj policiji, koja radi po periferiji i graničnim prijelazima. Mislim da smo se našli na samom rubu propasti", rekao je Krvavac.

Ista osnovica

Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA-e, podsjeća kako su plaće uposlenih u policijskim agencijama smanjene u razdoblju 2009.-2012. godine s 535 KM na osnovicu od 475 KM i da ta osnovica do danas nije promijenjena.

"Plaća jednog policijskog službenika u činu policajca iznosi 897 KM, dok su za isto vrijeme plaće policijskih službenika na svim ostalim razinama povećane za 30, 40, pa i 50 posto. Naši političari se nisu udostojili da, nakon svih ovih poskupljenja, urade bilo šta po pitanju plaća poslenih", kazao je Kahrimanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji su zahtjevi

Policajci traže izmjenu Zakona o plaćama i naknadama uposlenih u institucijama BiH kojom se predviđa povećanje koeficijenata za obračun plaća za 0,20 do čina viši inspektor i zvanja stručni savjetnik, kao i hitno usvajanje proračuna za 2022. godinu.

Vezani članci