Pokušaj nametanje građanskog koncepta u formiranju vlasti u Federaciji BiH

Vidi originalni članak
...nametnuti građanski koncept pri formiranju vlasti u entitetu koji je Washingtonskim i Daytonskim sporazumom i Ustavom definiran kao hrvatsko-bošnjačka konsocijacija.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina, daytonski Ustav revidiran je amandmanima koje je 2002. nametnuo visoki predstavnik Wolfgang Petrisch pa je washingtonska bošnjačko-hrvatska Federacija BiH, mimo volje njezinih konstituenata, političko-pravnim nasiljem preoblikovana u bošnjačko-hrvatsko-srpsku federaciju, u kojoj je zastupljenost predstavnika triju naroda u izvršnoj vlasti određena formulom 8+5+3. Osam ministarskih pozicija za Bošnjake, pet za Hrvate i tri za Srbe, čime je u izvršnoj vlasti ovog entieta osigurana dominacija političkih predstavnika jednog naroda.

Hrvati, koji su do tada imali paritet u izvršnoj vlasti F BiH- podjedanak broj ministarskih i zemjeničkih pozicija kao i Bošnjaci- izgubili su ga, Srbi su postali konstitutivni, ali, zbog svoje malobrojnosti, stvarnu konstitutivnost u ovom entitetu nikad nisu konzumirali, a profitirale su bošnjačke stranke. Uz osam bošnjačkih pozicija u Vladi F BiH popunjavale su i tri srpske, a u proteklom mandatu, iz vlasti su potpuno isključile stranke pobjednice u hrvatskom korpusu, pa su vladali sami, uz par hrvatskih satelita.

Demokratska fronta, zagovarajući građanski model pri formiranju vlasti, u zajednici triju suverenih naroda-F BiH, sada praktički nastavlja politiku hegemonije najbrojnije nacije, koju je provodio SDP- do sada.

Istina, Komšićeva stranka na izborima je osvojila približno, ili možda malo više glasova od HDZ BiH, no prešućuje se kako je DF zapravo dobio podršku 12- 13 posto predominantno bošnjačkih, a HDZ BiH 75 posto hrvatskih birača.

DF je, dakle, po nacionalnoj strukturi glasova bošnjačka stranka, ma koliko to negirali i predstavljali se, poput svoje stranke majke- SDP-a- multietničkom partijom. SDA i DF zajedno jedva imaju, a u mnogim bošnjačkim kantonima zapravo i nemaju, nadpolovičnu podršku bošnjačkih birača- odnosno legitimitet predstavljati Bošnjake. No, unatoč tome, nikome ne pada na pamet osporavati im popunu svih ministarskih pozicija u Vladi F BiH predviđenih za najbrojniji narod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali umjesto da u Vladi F BiH SDA i DF raspodijele ministarske pozicije, srazmjerno podršci bošnjačkih birača, SDA je dopušteno da s manje od 40 posto glasova Bošnjaka izašlih na izbore dobije sve bošnjačke ministarske fotelje, a DF-u da ne predstavlja one koji su ih birali- Bošnjake, već one čiju izbornu podršku nemaju Srbe. I to, kao da su stranka koja je osvojila većinsku podršku Srba u F BiH, traže sve srpske i pride jednu poziciju koja pripada Ostalima.

HDZ BiH, istina, nema izborni legitimitet zastupati Srbe u F BiH, ali nije li licemjerno osporavati ovoj stranci zahtijev za jednom srpskom pozicijom, a ne osporavati bošnjačkim strankama, da proteklih 13 godina budu pretplaćene, i na sva bošnjačka i na sva srpska mjesta u federalnoj vlasti.

SDA i ovaj put, kao i u protekle četiri godine primjenjuje lukavu strategiju- prepušta DF-u, kao što je to ranije prepuštala SDP-u da bude perjanicom bošnjačkog hegemonizma, pri čemu Bakir i društvo loše glume umjerenu narodnjačku stranku, podupirući, sve otvorenije bošnjački hegemonizam, zavijen u građansko lijevi celofan, što najbolje ilustrira izjava dopredsjednika SDA Asima Sarajlića koji kaže kako „DF ima razlog za nezadovoljstvo zbog nerealnih zahtjeva HDZ-a o raspodjeli resora u Vladi FBiH i Vijeću ministara i ima pravo tražiti pozicije onako kako su osvojili izbornim rezultatima". -I to će biti jedan od kriterija, možda i presudni", veli Sarajlić.

Stranka koja ima apsolutnu podršku jednog suverenog i konstitutivnog naroda, HDZ BiH, traži puno manje od onog što bi reflektiralo ravnopravnost tog naroda u F BiH; šest pozicija, dakle jednu trećinu u izvršnoj vlasti F BiH, za jedan konstitutivni narod- dok bošnjačkom političkom bloku- SDA- DF- koji je osvojio jedva polovicu glasova bošnjačkih birača prepušta dvije trećine vlasti. Za Sarajlića, Komšića i Izetbegovića- to je nerealno!/ HMS/

Vezani članci