POJAČANE KONTROLE PUTNIKA Evo koliku vrijednost robe i novca možete prenijeti preko granice

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) će do kraja godine na granicama provoditi pojačane kontrole putnika i roba, te gotovog novca koji se prenosi preko granice, kazali su za Faktor iz UNO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zato molimo putnike da prijave carinskoj službi sve što je više vrijednosti od 600 KM kada je u pitanju unos robe u carinsko područje BiH, odnosno sve što je više od 20.000 KM kad je u pitanju prijenos novca preko granice, kako ne bi počinili prekršaj'', kazali su iz UNO.

Navode da sve prekršaje, pa tako i carinske, rješavaju nadležni sudovi koji u konačnim odlukama utvrđuju postojanje prekršaja i izriču kaznu.

Službenici UNO su tijekom 2023. godine privremeno oduzeli raznu robu u vrijednosti od 18 milijuna KM.

Među robom koja je oduzeta ističe se akcija u siječnju 2023. kada su ovlaštene službene osobe Uprave u suradnji s pripadnicima OSA-e i SIPA-e pronašli i privremeno oduzeli 52 kilograma kokaina u vrijednosti od 10,4 milijuna KM, koji je bio krijumčaren u pošiljci banana koja je stigla u BiH.

''Osim toga, ako govorimo o vrsti oduzete robe u tijeku 2023. najviše je oduzeto duhana i duhanskih prerađevina, u vrijednosti od 1,2 milijuna KM. Velika je bila i vrijednost oduzetog tekstila i tekstilnih proizvoda (1,7 milijuna KM). UNO u tijeku ove godine oduzela je i putnička motorna vozila i autodijelove u vrijednosti od milijun KM. Svakako možemo još istaknuti i raznu tehničku opremu za kućanstvo, kao i telefone, kožnu galanteriju i obuću, te robu široke potrošnje'', kazali su iz UNO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemlja porijekla najčešće oduzimane robe je Kina, s obzirom na to da tekstil, obuća, tehnička oprema, uglavnom dolazi iz ove zemlje.

''Roba koja se pokušava prokrijumčariti najčešće je skrivena unutar robe koja je prijavljena za uvozno carinjenje, a kada se to otkrije najčešća opravdanja su "nismo znali da se to uopće tu nalazi", "vjerojatno je neka greška, zaista ne znam o čemu se radi" i slično.

Sva oduzeta roba ima status privremeno oduzete robe, a konačnu odluku o tome što će se dogoditi s oduzetom robom donosi nadležni sud u svakom pojedinačnom slučaju. Naime, kada se određena roba oduzme zbog pokušaja nezakonitog uvoza u BiH, pokreće se prekršajni postupak ili kazneni postupak.

U svakom pojedinačnom slučaju UNO čeka konačnu odluku nadležnog pravosudnog organa u kojoj se detaljno daju i upute UNO o postupanju s oduzetom robom. Neka vrsta robe se uništava (najčešće su to cigarete i duhan), a za onu vrstu robe za koju postoje uvjeti da proda, UNO organizira aukcije, licitacije i direktne prodaje.

Novac dobiven od prodaje ove robe uplaćuje se na Jedinstveni račun UNO i ide u raspodjelu korisnicima (državne institucije, entiteti i Brčko distrikt), sa svim ostalim prihodima od neizravnih poreza'', poručili su iz UNO.

Vezani članci