Podrška Odbora za vanjske poslove EP-a europskom putu Bosne i Hercegovine

Vidi originalni članak
...predsjedao je sastankom Odbora na kojem se vodila rasprava s predsjednikom Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem o reformskom procesu u BiH nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u EU 15. veljače o.g.

Na izvanrednom sastanku Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta u Strasbourgu, predsjednik Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predstavio je trenutnu političku i ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini te plan provedbe opsežne liste europskih reformi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasivši ispravnost politike novog pristupa EU prema BiH koja je ubrzala dinamiku europskog puta zemlje, Zvizdić je iskazao spremnost Bosne i Hercegovine da zaključi pregovore o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s obzirom na članstvo Hrvatske u EU, kao i da uspostavi djelotvoran mehanizam koordinacije europskih poslova na svim razinama vlasti.

Zvizdić je rekao da je za Bosnu i Hercegovinu članstvo u EU prioritet koji nema alternative te stoga očekuje da će BiH što skorije primiti Upitnik od Europske komisije, kako bi se pripremilo Mišljenje o podnesenom zahtjevu za članstvo te ostvario status kandidata.

''Europski parlament i Odbor za vanjske poslove nastavit će pružati veliku podršku Bosni i Hercegovini u reformskom procesu i napretku u približavanju Europskoj uniji'', poručio je potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković, izrazivši uvjerenje u skoru odluku Vijeća EU o davanju naloga Europskoj komisiji da izradi Mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Čestitavši Bosni i Hercegovini na uspješnom podnošenju zahtjeva za članstvo u EU, Plenković je podsjetio na konstruktivnu i poticajnu ulogu Europskog parlamenta pri stvaranju pozitivne atmosfere u europskim institucijama kako bi došlo do zahtjeva.

Plenković je potaknuo predsjednika Vijeća ministara Zvizdića i sve aktere u BiH da se usmjere na odlučnu provedbu Reformske agende koja će osigurati prosperitet, ali i koheziju Bosne i Hercegovine. Ujedno je pozvao BiH na snažniju regionalnu suradnju sa svim zemljama u susjedstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je najavio da će delegacija Odbora za vanjske poslove sljedeći tjedan posjetiti Sarajevo i Mostar, što će biti još jedan signal da se Parlament zauzima za europsku budućnost i stabilnost BiH.

Vezani članci