Podignuta optužnica za teroristički napad na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

1.Jašarević Mevlida, rođenog 20.12.1988. godine u Novom Pazaru, Srbija, državljanin R Srbije, nalazi se u pritvoru,
2. Fojnica Emraha, rođenog 16.06.1991. godine u Zenici, nastanjen u Gornjoj Maoči, državljanin BiH, nalazi se u pritvoru,
3. Ahmetspahić Muniba, rođenog 20.06.1990. godine u Zenici, državljanin BiH, nalazi se u pritvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optuženi se terete da su postali pripadnici organizirane teorističke grupe, koja je organizirana u okviru tzv. Vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, s ciljem da svojim djelovanjem prema institucijama i organima vlasti u BiH, te institucijama i organima vlasti drugih država koje imaju diplomatska predstavništva u BiH, izraze nezadovoljstvo položajem njihove zajednice i sličnih zajednica u zemlji, Europi i svijetu, te nasilnim putem i terorističkim aktivnostima utječu na promjenu položaja navedenih zajednica.

Izvršenje navedenih aktivnosti je planirano iznuđivanjem ustupaka od organa vlasti, zahtjevanjem da NATO snage napuste Afganistan, prijetnjama građanima SAD i Njemačke te zastrašivanjem stanovništva i destabiliziranjem osnovnih političkih i ustavnih struktura vlasti, kao i pripremanjem i vršenjem radnji koje imaju obilježja krivičnih djela propisanih Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete da su kao pripadnici organizovane terorističke grupe tijekom 2011. godine odlučili da zajedničkim djelovanjem, radi postizanja opisanih ciljeva, napadom na zgradu veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, izvrše teroristički čin u smislu članka 201. KZBiH.

Optuženi su sa njima poznatim osobama, izvršili pripremne radnje za ovaj teroristički čin, izvršili nabavku oružja i vojne opreme, uključujući i snajpersko naoružanje, te su isplanirali izvršenje terorističkog akta, međusobno raspodijelivši aktivnosti vezane za izvršenje terorističkog napada, stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Fena

Vezani članci