Počinje gradnja novih 80 kilometara autoceste

Vidi originalni članak
Dok se izvode radovi na dionici Zenica jug - Zenica sjever, očekuje se i početak radova na dionici Počitelj - Bijača te poddionici Počitelj - Međugorje.

Međunarodni poziv za dostavljanje aplikacija za izgradnju i nadzor nad tom dionicom, otvoren je do kraja ovog mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dionica će biti prepoznatljiva po najdužem mostu na koridoru 5C koji prolazi kroz našu zemlju. Na poddionici Počitelj - Međugorje gradit će se najduži most na Koridoru Vc, Počitelj , dužine 975 te visine 85 metara, sa monolitnim stubovima te rasponskom konstrukcijom među stubovima od 147 metara. Most se nalazi sjeverno od grada Počitelja i spaja dvije obale rijeke Neretve, prelazi preko magistralnog puta M17, željezničke pruge i lokalne ceste. Radi se o jednoj impozantnoj građevini i to će biti jedan od najljepših i najznačajnijih objekata na koridoru 5C, ističu iz Autocesta Federacije.

Međunarodni poziv za dostavljanje aplikacija u postupku predkvalifikacije za izgradnju i nadzor dionice Počitelj - Bijača, poddionice Počitelj - Međugorje, otvoren je do kraja sijelnja. Rok za završetak izgradnje autoceste na Koridoru Vc poddionica Počitelj - Međugorje je 30 mjeseci, od početka radova.

Poddionica Počitelj - Međugorje duga je skoro 11 kilometara. Sredstva za izgradnju cjelokupne dionice u iznosu od 100 miliona eura obezbijeđena su iz sredstava Evropske investicijske banke. Izgradnjom ove dionice izravno će biti povezani Mostar i granični prijelaz Bijača, a očekuje se da bi cijeli projekt olakšao trgovinu, doprinio razvoju turizma, regionalne i državne ekonomije i dodatno poboljšao život u cijeloj regiji. Na dionicu Počitelj - Međugorje uslijedit će izgradnja buduće trase Jadransko-jonske autoceste na potezu od Počitelja do granice s Crnom Gorom u dužini oko 110 kilometara.

Ovo je nastavak izgradnje novog investicijskog ciklusa autoceste na Koridoru Vc. Pored završetka i puštanja u promet 102 kilometra autoceste u toku ove godine, iz Autocesta Federacije najavljuju izgradnju novih 80 kilometara autoputa u naredne četiri godine. To će svakako biti dobra prilika za domaće kompanije kao i otvaranje novih radnih mjesta. U listopadu je pokrenuta izgradnja dionice Zenica jug - Zenica sjever. Radove izvode domaće kompanije Hering d. d. Široki Brijeg i Divel d. o. o. Sarajevo, a rok za završetak radova na dionici Zenica jug - Zenica sjever je 30 mjeseci počevši od 23. listopada 2014. godine.

Najznačajniji objekti da ovoj dionici su vijadukt Perin han, most Drivuša i vijadukt Klopče. Izgradnja dionice će se financirati iz sredstava osiguranih od Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj, piše Ekapija.ba. U isto vrijeme započeta je eksproprijacija na dionici Tarčin - Konjic, a federalna Vlada donijela je odluku o raspisivanju tendera za izbor koncesionara za dionicu Žepče - Doboj jug u dužini od 40 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PRVI.TV

Vezani članci