PO NAREDBI TUŽITELJSTVA Aktere 'Petog kata' ispituje SIPA

K. Perić/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ispituje u Sarajevu aktere afere 'Peti kat', koja je potresala Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ). Prema saznanjima portala Hercegovina.info ključne osobe uključene u aferu 'Peti kat' već su dale izjave istražiteljima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SIPA upitana na tu temu upućuju na Županijsko tužiteljstvo u Mostaru.

“Obavještavamo Vas da Državna agencija za istrage i zaštitu postupa po naredbi Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, te se s tim u vezi za više informacija možete obratiti ovom Tužiteljstvu”, kaže u izjavi našem portalu glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić.

U Tužiteljstvu HNŽ-a pak ne žele dati preciznije informacije na ovu temu.

“Obavještavamo vas da je ovo Tužiteljstvo po zaprimljenoj informaciji Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) - Ured u Mostaru, o mogućim nezakonitostima u Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ formiralo predmet. U navedenom predmetu Tužiteljstvo je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) naložilo provjeru navoda dobivene informacije, kao i druge provjere o eventualnim nezakonitostima o poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ”, navodi se u odgovoru našem portalu glasnogovornica Tužiteljstva HNŽ Ana Rajič.

Ne žele ni kazati tko je od tužitelja zadužio predmet, te nas upućuju da se za isti obraćamo putem glasnogovornika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sukladno ZKP-u FBiH, podatak o imenu postupajućeg tužitelja u predmetu može dobiti podnositelj prijave, pa cijenimo da se vezano za navedeni predmet ubuduće možete obraćati ovom Tužiteljstvu putem pošte ili putem e-maila”, zaključuju u odgovoru.              

Podsjetimo, bivši ravnatelj ZZO-a Rade Bošnjak paralelno je na petom katu zgrade 'Vitalisa' gradio zdravstveno - informacijski sustav za bolničke ustanove i domove zdravlja, s namjerom da kasnije te tvrtke progura na natječaju Zavoda. Također, sklapao je i fiktivne ugovore s djelatnicima drugih poduzeća, navodeći da će obavljati neke usluge u Zavodu, a zapravo su radili na 'Petom katu'.

Dakle, novce Zavoda i osiguranika izvlačio je u privatne tvrtke.

ZZO HNŽ

Vezani članci