PLATILI GRAĐANI Iz proračuna izdvojeno 40 tisuća maraka za pametne klupe koje ne rade

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Prije nešto više od sedam godina građani Brčko distrikta dobili su priliku da u užem centru grada besplatno koriste internet - Brčko Free WiFi, a prije godinu dana stigle su i četiri pametne klupe koje su građanima trebale omogućiti besplatno korištenje interneta i bežično punjenje telefona. To se nikada nije dogodilo, jer pametne klupe od samog početka nikada nisu radile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinama unazad Distrikt Brčko teži ka razvoju tehnologija koje bi unaprijedile kvalitetu života u ovoj lokalnoj zajednici. Pokušaji su razni - međutim, stvarna slika pokazuje da je ovaj grad još daleko od "smart cityja", piše Federalna.

Iz Vlade Distrikta ističu kako su se osobno uvjerili da pametne klupe u ovoj lokalnoj zajednici nisu u funkciji.

"Te klupe, po meni, možda su postavljene na neadekvatne lokacije, ne mogu biti 24 sata na izvoru sunčeve energije. I mogu reći da one možda neće ni funkcionirati iz tog razloga", kaže šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Senad Tufekčić (SBB).

Ne radi ni internet

Pored pametnih klupa koje nisu u funkciji, u posljednje vrijeme stiže i niz pritužbi od građana kako nisu zadovoljni besplatnom internetskom uslugom. Građani koji su anketirani uglavnom se nisu mogli spojiti na internet.

Nadležni priznaju da problem interneta postoji. S obzirom na to da se neke antene vežu na određene institucije Vlade, pojedini zaposlenici isključe internet jer navodno zrači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi isključe. Čak smo neki dan imali intervenciju - morali smo otići i obavijestiti službenika koji radi tu da ne isključuje", navodi Tufekčić.

Za pametne klupe, koje ne rade i nisu pametne, iz proračuna Distrikta je izdvojeno 40 tisuća maraka, dok se oko 200 maraka mjesečno izdvaja za besplatni internet koji također ne radi.

Vezani članci