PAD GRADONAČELNIKA Je li miniranje Bogićevića pravi uzrok Skakina uhićenja?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U sklopu akcije kodnog imena "Vizionar" jučer je privedeno više osoba, među kojima je veleposlanik BiH u Kataru i bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako saznaje Avaz, Skaka je, između ostalog, osumnjičen da je dao mito kako Bogić Bogićević ne bi bio izabran za gradonačelnika. 

Skaka je osumnjičen i za davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva. 

Nezakonito zapošljavanje savjetnika

Skaka je uhićen zbog nezakonitog zapošljavanja savjetnika, ali i financiranja projekta rasvjete u Općini Trnovo.

Naime, Skaka je zlopotrijebio sredstva Grada da bi rasvjeta došla do njegove vikendice u Trnovu. Osim toga, osumnjičen je da je krivotvorio dokumentaciju za dovođenje i organizaciju utrke Formule E u Sarajevu.

Osumnjičen je i za nezakonito trošenje novca iz proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utrka Formule E

Skaka je najavljivao da bi održavanje utrke Formule E predstavljalo veliki korak za Sarajevo i BiH, a glavni pokretač i zagovornik ideje bio je Samir Cerić.

Održavanje utrke Formule E u Sarajevu bila je bombastična priča koja je 2018. godine izazvala veliku pažnju domaćih, ali i stranih medija poput "New York Timesa". No, sve je propalo.

Skaka se sumnjiči, ali u drugom spisu, koji je u fazi istrage, i za malverzacije s EYOF-om, ali i izgradnju Vidikovca na Trebeviću.

Podsjećamo, nakon obrade i odluke tužitelja, svi osim Skake su pušteni iz službenih prostorija MUP-a SŽ. Akcija "Vizionar" se provodi zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela, između ostalog - zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi.

Vezani članci