Otvoreno pismo Bože Ljubića

Vidi originalni članak
'Članovi i pristaše Inicijative za Stolac izvršili su izravnu fizičku agresiju na određena biračka mjesta s kojih su otuđili imovinu državne institucije zadužene za provedbu izbora'

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić zatražio je u srijedu sankcioniranje izgrednika okupljenih oko bošnjačke Inicijative za Stolac koji su u nedjelju pretukli dvojicu dužnosnika izbornog povjerenstva u tome gradu i izazvali prekid izbora čime su po njegovim navodima narušili ustavno-pravni poredak u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju su u Stocu prekinuti lokalni izbori zbog niza izgreda, a najteži je prema policijskom izvještaju koji navodi 18 izgreda nastupio kada je kandidat bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Salmir Kaplan fizički napao predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Ivana Perića a nakon toga i nanio teže tjelesne ozljede članu biračkog odbora Mariju Ragužu koji se i u srijedu nalazio na odjelu intenzivne njege Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

"Poslije fizičkog nasilja nad predstavnicima državne institucije, uslijedio je i izravan napad na najvažniji institut funkcioniranja svake demokratske i slobodne države - izborni proces. Članovi i pristaše Inicijative za Stolac izvršili su izravnu fizičku agresiju na određena biračka mjesta s kojih su otuđili imovinu državne institucije zadužene za provedbu izbora. Time su ugrozili ne samo sigurnost nazočnih birača i službenih osoba, nego i sam ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine", navodi Ljubić u otvorenome pismu koje je proslijeđeno na adrese domaćih institucija u BiH te stranih veleposlanstava i međunarodnih organizacija.

Ljubić je pri tome skrenuo pozornost da je ovaj napad na temelje demokratskog funkcioniranja države učinio bivši ministar kulture i sporta u Vladi FBiH (Salmir Kaplan), odnosno sadašnji kandidat koalicije bošnjačkih stranaka Inicijativa za Stolac za najvišu dužnost u izvršnoj vlasti općine Stolac.

"Pozivam sve nadležne institucije u BiH da utvrde činjenice i odgovornost svih sudionika u ovom sramotnom, ali i iznimno opasnom događaju koji je mogao izazvati vrlo tragične političke i sigurnosne posljedice, te da primjereno kazne sve one osobe za koje se utvrdi da su poduzimale bilo koju aktivnost koja nije u skladu s Ustavom i zakonima BiH", dodaje se. Izrazio je očekivanje da će se skupini nasilnika uključujući Kaplana zabraniti sudjelovanje u procesu kandidiranja i provođenja izbornog procesa u Stocu.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a izrazio je razočaranje izvješćavanjem dijela medija o stolačkom izgredu, napose državnog servisa, ali i odnosom stranih veleposlanstava, ureda visokog predstavnika i misije OESS-a prema stolačkom izgredu sugerirajući da bi u slučaju da su Hrvati stajali iza izgreda zasigurno već reagirali umjesto sadašnje šutnje ili iskrivljene istine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) do kraja tjedna treba odlučiti kada će se izbori u Stocu ponoviti kako bi se izabrao novi saziv vlasti.

 

Hina

Vezani članci