Otkopani temelji srednjovjekovne crkve u Gornjoj Skakavi

Vidi originalni članak
On je izrazio zadovoljstvo što su već prva iskopavanja na lokaciji «Zidine» dokazala postojanje srednjovjekovnog samostana na tom mjestu, što je značajan trenutak jer je konačno objektiviziran i moći će se na uvjerljiv znanstveni način pokazati stručnoj javnosti.

«Važno je da je ovdje bila civilizacija prije 700 godina, da se ovdje prakticirala katolička vjera u to doba, da su ostali barem neki segmenti toga i da će se neki dijelovi povijesti koji su možda do sada bili nedorečeni moći posložiti i definitivno će se onda moći napraviti jedna konekcija između ovoga samostana ovdje i tradicije koju nastavlja samostan dubravački», kaže Domić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova lokacija u Gornjoj Skakavi sada postaje opće dobro i pronađene iskopine će imati veliki značaj, ne samo za Brčko distrikt, nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Što je najbitnije, otvara perspektivu za razvoj u raznim aspektima, naglašava gradonačelnik Domić. On dodaje da je već podnesen zahtjev za uvrštavanje te lokacije na popis kulturno-povijesnog nasljeđa Bosne i Hercegovine, ali da je resorna državna komisija zatražila dostavljanje uvjerljivih dokaza.

«Nakon ovih iskopina to će biti vjerujem dovoljno snažan dokaz da se ova lokacija stavi pod kulturno-povijesno naslijeđe Bosne i Hercegovine, a onda će biti i puno lakše planirati i razvijati poslove u smislu prikazivanja ovih nalazišta široj javnosti. Vjerujem da će se naći tu i artefakata i drugih vrijednih predmeta koji će onda moći biti prikazani u muzeju», kaže Domić.

Areologinja iz Sarajeva Ana Marić nam je potvrdila da su u prva 3 dana rada na lokalitetu «Zidine» spustili se tridesetak centimetara ispod nulte razine uspjeli utvrditi vanjske zidove srednjovjekovne crkve koje je za to vrijeme izuzetno velikih dimenzija.

«Stojimo u objektu koji je 22 metra dug i oko 8 metara širok. Zidovi koji su otkriveni su širine do metar, znači tamo gdje su sačuvani u potpunosti. Dakle, riječ je o jednom vrlo velikom objektu, posebno za vrijeme o kojem se radi, znači srednjem vijeku. Ono što nam je poznato iz pisanih izvora jest da se samostan u Gornjoj Skakavi prvi puta sa sigurnošću spominje u 14. stoljeću, premda postoji pretpostavka da bi mogao biti i stariji, odnosno da bi se mogao datirati u 13. stoljeće. Dakle to su nekakvi vremenski okviri u kojima se mi krećemo», pojasnila je arheologinja Marić.

Arheološka istraživanja na lokaciji «Zidine» u Gornjoj Skakavi će, prema procjenama stručnjaka na terenu, trajati najmanje mjesec dana. Planirano je i istraživanje šire lokacije kako bi se utvrdile sve potrebne činjenice. Radove je naručio Franjevački samostan Dubrave a početna sredstva za istraživanje, u iznosu oko 125.000 maraka, osigurala je Vlada Brčko distrikta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mario Ivkić

Vezani članci