OHR puca po svim šavovima: Inzko protiv Gregoriana!?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Prva dva čovjeka OHR-a ponovo su se, naime, sukobili, oko načina na koji je objavljen šematski prikaz organizovanog kriminala u Federaciji BiH, u koji su upetljani najviši bošnjački zvaničnici, biznismeni i vjerske vođe, saznaje "Press RS"!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlično obaviješteni diplomatski izvori ovog lista tvrde da sada više nema nikakve dileme oko toga da OHR puca po svim šavovima i da se unutar te institucije vodi pravi rat.

Inzko je, tvrde izvori "Pressa", bukvalno pobjesnio kada je pomenuti prikaz vidio u federalnom tisku, dok glavni koordinator u pripremi tog izvještaja, Raffi Gregorian i dalje mudro šuti!

"Novi sukob unutar OHR-a mogao bi ozbiljno da uzdrma ovu međunarodnu instituciju i to baš u vrijeme kada se ozbiljno priča o njenom zatvaranju. Naravno, OHR će pokušati da tu aferu zataška, ali je već očigledno da postoji nesklad u djelovanju dvije struje u OHR-u", kaže Pressov sagovornik, ističući da Inzku ne bi trebalo potpuno vjerovati kada javno kaže da nije upoznat sa spornom šemom koju je izradio OHR-ov analitički tim, ali i da nema nikakve dileme da je najveći dio cijele te afere, ipak, napravljen bez njegovog znanja.

Podsjećamo, federalni mediji su prije nekoliko dana objavili šematski prikaz "Političko-kriminalne mreže koja seže do oblasti biznisa i religije". Šemu je izradilo odjeljenje OHR-a za antikorupciono djelovanje i političku analitiku, a u njoj se spominju najistaknutiji bošnjački političari, biznismeni i vjerski poglavari. Među akterima su i lideri tri najjače bošnjačke partije Sulejman Tihić, Haris Silajdžić i Zlatko Lagumdžija, zatim kontroverzni biznismeni poput Senada Šahinpašića Šaje, kao i poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić. Objavljivanje ovog prikaza uz opširan prateći tekst izazvalo je pravu pometnju u cijeloj FBiH, gde se već tri dana traže krivci, najavljuju tužbe i prozivaju službenici OHR-a.

"Bukvalno cijela Federacija BiH je uzdrmana, ali najviše je pogođen sam OHR! Inzko je bio strašno ljut kada je vidio priču u novinama. Odlučio je da ne govori istinu o tome, pa je saopštio da nije znao za izvještaj analitičkog tima, iako je, naravno, bio upoznat sa svim tim detaljima! Međutim, razlog zbog koga je izgubio nerve je činjenica da je izvješće objavljeno u tisku, ali i dostavljen najvišim europskim institucijama bez njegovog znanja", kaže izvor "Pressa RS".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti sagovornik tvrdi da iza svega stoji Gregorian, koji je u cijelom procesu bio neka vrsta koordinatora. U OHR-u, dodaje on, postoji još nekoliko sličnih izvješća u kojima su najistaknutiji političari iz BiH dovedeni u vezu sa organizovanim kriminalom.

"Te analize su Gregorianu služile da ucjenjuje neke ljude kako bi ih prisilio da sprovode određene političke aranžmane. To traje već godinama, a Inzko, koji je u BiH mnogo kraće od Gregoriana, ne zna baš najbolje šta se sve radi u OHR-u", zaključuje isti sagovornik.

Član Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Darko Trifunović ističe za "Press RS" da bi Inzko, umjesto što se pravda i ispričava, morao da pokrene opsežnu istragu i utvrdi vjerodostojnost informacija koje su objavljene.

"Sukob unutar institucije koju vodi Inzko mora da stavi u drugi plan i da istovremeno oformi međunarodnu komisiju koja će da ispita da li je sve to što je procurilo u javnost točno. Imamo informacije da su objavljene informacije tačne i da je to samo djelić mnogo veće priče o vezama javnih ličnosti FBiH sa organizovanim kriminalom", ističe Trifunović.

 

Vezani članci