Odzvonilo im je: U BiH počeo lov na 30 žena monstruma

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Jedna od osumnjičenih je Rasema Handanović, poznata kao Zolja, pripadnica Zulfikar Armije BiH, koja je godinama pod lažnim identitetom živjela u Sjedinjenim Američkim Državama. Bosna i Hercegovina uskoro očekuje izručenje Zolje, koja je osumnjičena za zločine nad hrvatskim civilima i pripadnicima HVO-a u selu Trusini kod Konjica, u travnju 1993. godine, navodi "Radio Slobodna Europa".

Stotine žrtava svjedočile su o ženama koje su bile surove i okrutne prema zatvaranim civilima, ali i vojnicima. "Radio Slobodna Europa" navodi kako je na listi Tužiteljstva BiH i Azra Bašić, koja je nedavno uhićena u Sjedinjenim Državama, a osumnjičena je za ratni zločin nad Srbima u Derventi. U tekstu je navedeno kako je Azra Bašić u Derventu došla kao pripadnica 106. riječke brigade HV-a, a zatvorenike je, kažu svjedoci, zlostavljala i tukla do besvijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ona je monstrum. Meni je htjela odsjeći spolni organ. Ona nije birala je li netko Musliman, Srbin ili Hrvat. Imam ozljede od siječenja nožem i invalid sam 90 posto - rekao je logoraš Mile Kuzmanović, prenosi "Radio Slobodna Europa".

Inače, istragu protiv Azre Bašić vodilo je Okružno tužiteljstvo u Derventi. Protiv Indire Vrbanjac-Kamerić optužnicu je 2007. godine podiglo Okružno tužiteljstvo u Doboju, a predmet su potom proslijedili Tužiteljstvu BiH. Članovi Udruženja logoraša navode kako je Indira bila jedna od zapovjednica ženskog logora na stadionu "Polet" u Doboju.

U optužnici se navodi kako je odvodila žene na prvu borbenu crtu gdje ih je cijelu noć silovalo na desetke vojnika. Indiru Vrbanjac-Kamerić po zvjerstvima pamte i susjedi, a jedna svjedokinja ispričala je kako je 1993. godine bila zatvorena zajedno sa sedmogodišnjom kćerkom.
- Bila sam trudna u logoru u Bosanskom Brodu. Vrućom elektrodom ubola me u trbuh, što se i sada vidi. Ubola me i nožem. Čovjeka je tjerala da jednoj muslimanki odsiječe grudi i siluje je - ispričala je svjedokinja.

Nakon preživljenih tortura, ova svjedokinja rodila je dijete s teškim fizičkim i psihičkim tegobama, a i sama je danas teški bolesnik, navodi "Slobodna Europa". Početkom godine objavljeno je kako su predstavnici BIRN - Justice Reporta dobili informaciju da Indira Vrbanjac-Kamerić radi u Kantonalnom poreznom uredu u Tuzli.

Na listi je i Monika Simonović, koju žrtve opisuju kao ženu monstruma u tijelu djevojčice. Šesnaestogodišnja Monika navodno je asistirala u ubojstvima u logoru "Luka" u Brčkom, kojim je 1992. godine zapovijedao osuđeni ratni zločinac Goran Jelisić Adolf. Haaški tribunal osudio je, naime, Jelisića na 40 godina zatvora, a Monika Simonović nikada nije procesuirana. Bosanski mediji prenijeli su kako je svjedok Amir Didić u Haagu ispričao da su ga Jelisić i Monika Simonović "premlaćivali po nekoliko puta dnevno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ona je govorila: "Zašto ga ne ubiješ, zašto raspravljaš s njim", dok me je Jelisić tukao palicom i vatrogasnim crijevom - ispričao je Didić sucima u Haagu.

U tekstu je navedeno kako nikada nisu procesuirane ni opake žene iz logora "Omarska" kod Prijedora. Svjedoci navode kako ih je Hasiba Harambašić tukla, mučila i vrijeđala, a još uvijek nikomu nije odgovarala za zločine. U Bosni i Hercegovini do sada ni jedna žena nije procesuirana za ratne zločine, iako postoje brojna svjedočenja o njihovim zlodjelima.
- Strašno je što se zločinci, poput Indire, šetaju gradom ili prelaze granice... Da je bilo pravne države, one bi odavno bile na robiji - kazao je logoraš iz Bosanskog Broda.

slobodna dalmacija

Vezani članci