ODLUKA SUDA Načelniku i tajnici određen pritvor i blokirana im novčana sredstva

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Na prijedlog Tužiteljstva Sarajevske županije, Županijski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću i tajnici organa državne službe u Općini Stari Grad Almi Destanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno sud je donio Rješenje o blokiranju novčanih sredstava i privremenu obustavu transakcija i to Ibrahimu Hadžibajriću 217.000 KM i 5.270 eura, dok je Almi Destanović blokirano 161.000 KM.

Ovu informaciju potvrdila je za Avaz Azra Bavčić, glasnogovornica Tužiteljstva ŽS.

Utjecaj na svjedoke i mogućnost bijega

Podsjećamo, u Županijskom sudu Sarajevo pred sucem Mirzom Đozom sinoć je održana sjednica na kojoj su tužitelji iznijeli razloge zbog kojih traže jednomjesečni pritvor za Ibrahima Hadžibajrića i Almu Destanović.

Za Ibrahima Hadžibajrića kazali su da je kao načelnik općine već 15 godina stekao mnoga poznanstva i da je već pokušao utjecati na svjedoke.

Za Almu Destanović je istaknuto da je državljanka Kosova i Srbije te da postoji mogućnost bijega iz BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojne nekretnine Hadžibajrića

Ibrahim Hadžibajrić je sinoć kazao kako ima stan od oca, koji je naslijedio te da je kupio stan u ulici Nova, prije godinu, a nakon prodaje dva stana. Jedan stan prodan je za 142.000 KM na Šipu, drugi je prodan za 165.000 KM i s 314.000 KM koje je dobio je kupio taj novi stan. Kaže da je za ostatak od 68.000 KM podigao kredit.

Tako da na jednom računu ima 30.000, a na drugom 101.000 KM. Govorio je o apartmanu u Neumu i Fahrudinu Novaliji s kojim je u rodbinskim vezama. Hadžibajrić kaže da je od 1996. godine imao ušteđenih 50.000 eura i 25.000 kroz Raiffeisen fondove. Kaže da je sve transparentno i može provjeriti u UniCredit banci.

Voljna predati putovnice

Destanović je sinoć kroz suze, kao majka, molila od Suda samo da joj se ne oduzme pravo da bude s djetetom.

''Samo vas to molim'', kazala je uplakana Alma.

Također je kazala da moli Sud da zatraži zapisnik o izuzimanju stvari i novca koji je nađen u stanu kako bi se utvrdile stvari kako jesu.

Istaknula je kako nema putne isprave Kosova te da je voljna predati putovnice BiH i Srbije kako bi se sud odredio izricanju mjera zabrane.

Što se tiče novca navedeno je da ima dva brata u Njemačkoj i da su joj prije primanja bila 40.000 KM godišnje.

Vezani članci