Od nove vlasti u HNŽ-u za sada ništa: HDZ ne pristaje na zahtjeve DF-a

Vidi originalni članak
Pregovori su zapeli jer predstavnici HDZ-a BiH, DF-a i SDA koji su se opet sastali Mostaru nisu mogli postići dogovor oko broja ministarstva u Vladi HNŽ-a. - Ništa nismo dogovorili i vratili smo se na početnu poziciju. HDZ BiH je izašao s nekim novim prijedlozima, negirajući ono što smo se prošli put dogovorili - kazala je u izjavi za novinare nakon sastanka članica Predsjedništva Demokratske fronte BiH Ružica Burić.

Dodala je kako je problem nastao kada su se pregovori opet vratili na osam ministarstava i da DF dobije samo jedno ministarstvo što je za njih neprihvatljivo i na što neće pristati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burićeva smatra kako Vlada HNŽ-a mora imati 11 ministarstva, a ne da se stvaraju neke nove uprave jer time, po njezinom mišljenju, ne bi došlo do pomaka i ušteda te da to u ovom trenutku nije prihvatljivo za DF.

Predsjednik ŽO HDZ-a BiH Rafael Gagro ustvrdio je kako je za njegovu stranku zahtjev koji je iznio DF o dva ministarstva bio prezahtjevan te da HDZ BiH ne može udovoljiti tom zahtjevu.

Na pitanje je li moguće da se razgovori oko formiranja županijske vlade nastave bez DF-a, Gagro je istaknuo kako će se razgovori s DF-om nastaviti, te da je moguće pregovarati o formiranju buduće vlasti bez svakoga, osim bez HDZ-a BiH.

Što se tiče SDA kazao je: "Mi smo stari partneri i mislim da ćemo se dogovoriti".

Potvrdio je da je HDZ BiH opet tražio osam ministarstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Tražimo rješenje koje će biti realno za sve stranke (HDZ BiH, DF i SDA) - naglasio je on.

Što se tiče novog mandatara, Gagro je istaknuo kako HDZ BIH još uvijek nije raspravljao o tom pitanju te ponovio svoj stav da bi novi mandatar trebao biti Slađan Bevanda.

- Ja sam mislio da smo se prošli put dogovorili da broj ministarstava u budućoj vladi bude 11, kao što je to bilo i do sada, kazao je prvi čovjek SDA HNŽ-a Salko Sokolović, dodavši kako su se opet vratili na početak pregovora.

Po njegovim riječima, SDA ostaje pri stavu od 11 ministarstva.

Točan datum narednog sastanka i kako je izgledno "maratonskih pregovora" još uvijek nije poznat.

FENA

Vezani članci