NOVI VAL POSKUPLJENJA Poziv vlastima da spriječe divljanje cijena

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Očekuju se nove, veće cijene hrane, a nakon toga i komunalnih usluga, energije i drugog. Predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača u BiH Mensud Lakota kaže da su u prošloj godini vladala "tiha poskupljenja" i da je zabilježen stalni rast cijena, te da smo na početku 2011. imali situaciju da imamo ogromnu razliku cijena u odnosu na kraj 2009. Razloga za poskupljenja nema, tvrdi Lakota i ponovno poziva vlasti da spriječe divljanje cijena i samovolju trgovaca. Pozivu za pomoć pridružili su se i sindikati radnika i udruge umirovljenika.
Vladaju "tiha poskupljenja"

Prema nekim procjenama, standardna potrošačka košarica na mjesečnoj razini u BiH će zbog poskupljenja biti skuplja za čak 90 maraka. Ovdje nije kraj, kažu iz Udruženja za zaštitu potrošača, jer bi koncem travnja i elektroprivrede trebale povećati cijene električne energije, koje će izazvati novi val poskupljenja po principu domino efekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U situaciji smo da svakodnevno možemo očekivati nove cijene. Imamo problem s formiranjem vlasti i uređenjem u zemlji. Sve se vrti oko toga, a s druge strane imamo situaciju da 50 posto stanovništva živi na granici siromaštva uz svakodnevnu borbu za goli život i sa saznanjem da za sutra nisu osigurali egzistenciju svoje obitelji i da im nitko neće pomoći", kaže Lakota.
Stabilizacije ekonomskih prilika u BiH u 2011. godine neće biti, naprotiv, ekonomski stručnjaci i udruženja potrošača tvrde da će nam biti još gore nego prošle godine. Glavni krivac za ovakvu situaciju, kažu stručnjaci, jest upravo letargičnost vlasti i nezainteresiranost za probleme običnog čovjeka. Lakota kaže da institucije sustava ne interveniraju, a da robne zalihe nisu u funkciji.

"Tako će 2011. biti mnogo teža od prošle kada su u pitanju cijene hrane i života uopće. Ulazimo u godinu u kojoj nemamo sigurnosti i u kojoj nam nitko ne jamči bolji život nego u 2010. Nemamo socijalnih programa ni izlaza uopće. Problemi su svugdje i to je naša stvarnost. U ovoj godini nam sigurno neće biti bolje, a možda netko napravi i čarobni štapić pa nam poboljša 2012.", kaže Lakota i dodaje da će iz godine u godinu biti sve gore, jer na naplatu dolaze i krediti koje je vlast podigla da bi pokrila proračunski deficit. Iz Saveza sindikata obaju entiteta upozoravaju svoje članove da će 2011. biti vrlo teška i da se ne opuštaju. Kažu da vlast nema ekonomki plan, te pozivaju nove ministre da što prije pomognu narodu. Predsjednik Saveza udruženja umirovljenika u FBiH Omer Omerefendić kaže da se ova populacija nalazi u vrlo teškoj situaciji, te da 70 posto umirovljenika živi u ekstremnom siromaštvu. "Ne vidimo izlaz iz ove situacije jer mirovine nisu povećane od 1. kolovoza 2008., a tako će ostati do daljnjeg", kaže Omerefendić. Ova populacija, kaže on, poručuje vlastima da konačno povuku konkretne poteze, da otvore nova radna mjesta, smanje prekomjernu administraciju i uravnoteže njihova primanja s realnom situacijom u državi. "Teška je situacija, a još nam je teže jer naše molbe i vapaji ne dolaze do vlasti. Situacija je loša i nitko nam ne može pomoći", poručuje Omerefendić.

Do 2014. nema poboljšanja

I većina ekonomskih stručnjaka smatra da će u ovoj godini morati doći do povećanja PDV-a jer drugog izlaza nema, te da će se morati riješiti višak djelatnika u administraciji. Ako nova vlast u prvim mjesecima svoje vladavine, odnosno iza ožujka i napravi hitni plan ekonomskih mjera, 2011. je izgubljena, kažu ekonomski stručnjaci. Napominju i to da 2012. na naplatu dolazi kredit koji smo uzeli od MMF-a, te da nas shodno tomu i ažurnosti domaće vlasti, do 2014. ne očekuje ništa dobro. O ekonomsko-socijalnoj slici, kažu stručnjaci, sve govori samo jedan podatak, da u BiH ima više od pola milijuna nezaposlenih ljudi, te da i oni koji rade žive na rubu siromaštva zbog minornih plaća za koje ne mogu kupiti ni 50 posto potrebnih namirnica za mjesec dana.

Europske cijene

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O divljanju cijena u BiH govori i istraživanje europske agencije za statistiku Eurostat, koje je obuhvatilo 37 europskih zemalja, ikoje je pokazalo da prosječne cijene prehrambenih proizvoda u BiH iznose 75 posto od europskog prosjeka. Cijena mesa i mesnih proizvoda u BiH iznose 77 posto od europskog prosjeka i već su više nego u Češkoj i Malti, dok se riba u BiH plaća isto koliko i u Velikoj Britaniji, u kojoj je standard nekoliko puta bolji od našeg. Nešto niži prosjek zadržan je kod pekarskih proizvoda, a cijena kruha je 68 posto od EU prosjeka.

Vlast stvara lažnu sliku

Slika koju državne institucije žele stvoriti o cijenama u BiH nije istinita, poručili su bezbroj puta iz udruženja potrošača. Kažu da to zna i svaki građanin koji iziđe na ulicu, a i mi smo se bezbroj puta uvjerili da cijene koje predočavaju u ministarstvima trgovine i agencijama za statistiku nisu ni slične cijenama na policama bh. trgovina. Tako, primjerice, u biltenima koje svakog mjeseca izdaje Federalno ministarstvo trgovine cijene osnovnih životnih namirnica bivaju i po 20 feninga manje nego na policama trgovina. Tako, primjerice, u spomenutom ministarstvu tvrde da je šećer u Mostaru u studenome bio 1,67 maraka, a niti jedna trgovina u Mostaru u studenome nije imala šećer jeftiniji od 1,95 maraka. Iz udruženja se pitaju rade li ministarstva i agencije uopće istraživanja ili prepisuju cijene iz mjeseca u mjesec. Građani također postavljaju pitanje što je s trgovinama za socijalno ugrožene građane čije otvaranje su entitetske vlade najavile još početkom prošle godine?

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo / dnevni-list.ba

Vezani članci