NOVALIĆ I SKOČIBUŠIĆ "Potpisali smo ugovor za nabavku pola milijuna doza kineskog cjepiva"

I. Ćubela/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Vlada Federacije BiH potpisala je ugovor za direktnu nabavku 500 tisuća doza kineskog cjepiva Sinopharm, rekao je danas u Mostaru na sjednici Vlade Federacije BiH premijer Fadil Novalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim obavijestiti građane Federacije BiH da je potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500 tisuća doza cjepiva Sinopharm s proizvođačem. Javnosti je poznato da je Federacija BiH direktno pregovarala s Kinom za ovu nabavku. Ugovor u ime Federacije BiH potpisao je v.d. direktor Zavoda za javno zdravstvo dr. Siniša Skočibušić", rekao je Novalić.

Ugovor je tajan.

"Zbog klauzule tajnosti iz ugovora, u ovom trenutku nismo u mogućnosti izlaziti s više informacija. Ono što je vrlo bitno reći je da je Vlada Republike Kine odobrila iznos Federaciji BiH svih pola milijuna doza cjepiva. Svugdje u svijetu države nabavljaju cjepivo. Javnost treba znati da je Vlada Federacije poduzimala, poduzima i poduzimat će sve aktivnosti da za građane Federacije nabavi cjepivo. Nikada nismo odustali niti od jedne mogućnosti za nabavku cjepiva", istaknuo je Novalić.

Radi se i na drugim cjepivima.

"Pfizer pokušavamo nabaviti u suradnji s državnom razinom, a s vladom Županije Sarajevo radimo na nabavci Sputnik V preko ruskog fonda. Za nabavku Sputnika V struka je tražila određena dodatna pojašnjenja. Nije mi jasno zašto Županiji Sarajevo smeta struka i zašto bespotrebno uznemirava javnost. Pozivam ih da u okviru institucija nastavimo suradnju, a sve u cilju nabavke cjepiva za građane", rekao je Novalić te se zahvalio veleposlanstvu Kine u Bosni i Hercegovini i veleposlanstvu BiH u Kini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Počeli smo pregovore i s Pfizerom, tu je ostvarena komunikacija. Prikupljaju se dokumenti za ugovor. Tu aktivnost vodi Ministarstvo civilnih poslova. S Pfizerom pregovaramo oko 1,2 milijuna doza cjepiva. Od toga bi milijun išlo za Federaciju, a 200 tisuća za Republiku Srpsku", rekao je v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH dr. Siniša Skočibušić.

vlada Federacije BiH,Fadil Novalić,siniša skočibušić

"Do sada je putem Covax mehanizma i brojnih donacija u BiH stiglo 269.207 doza cjepiva. Od 8. ožujka do 6. lipnja ukupno je administrirano 164.780 doza. Prvom dozom je od toga cijepljeno 134.299 građana, a drugom dozom 30.481. Svi koji su se cijepili prvom dozom, za njih se čuva i druga", kazao je Skočibušić.

Na pitanje kada će cjepivo stići u BiH, Skočibušić je rekao da Federacija BiH od Kine ima čvrsta obećanja da će to biti 'ubrzo'.

Vezani članci