Nova uhićenja: radi se o najvećoj zločinačkoj organizaciji u BiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milorad Barašin kazao je da je zajednički istražni tim formiran 17. rujna, s ciljem rasvjetljavanja veoma ozbiljnih i teških kaznenih djela u vezi s organiziranom kriminalnom skupinom čiji se pripadnici sumnjiče za izvršenje više teških krivičnih djela počinjenih u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Posljedice djelovanja organizirane kriminalne grupe koju istražujemo prelaze granice županija, entiteta i BiH, a evidentirane su čak i u zemljama regije. Zbog toga je u BiH bila potrebna zajednička i udružena akcija Tužiteljstva i policija kako bi zajedničkim snagama uspjeli razotkriti i krivično goniti osobe koja su osumnjičena za neka od najtežih krivičnih djela u poslije Daytonskoj BiH - istaknuo je Barašin.

Proteklih mjeseci, dodao je, realizirano je nekoliko zajedničkih akcija koje su doprinijele otkrivanju i kaznenom progonu pripadnika raznih organiziranih kriminalnih skupina s područja cijele BiH i najavio slične aktivnosti i ubuduće.

Barašin je napomenuo da aktivnosti koje trenutno provode Tužiteljstvo BiH, sarajevsko županijsko tužiteljstvo  i sve policijske agencije u BiH, nisu nikakva predizborna politička igra kako to neko želi prikazati u javnosti. One su plod višemjesečnog zajedničkog rada, a kulminirale su u ovom trenutku.

- Utvrdili smo određene činjenice i došlo je do odmotavanja klupka svih kriminogenih radnji - rekao je on.

Glavna tužiteljica županijskog tužiteljstva Sarajevo Nives Kanevčev je kazala da je Tužilaštvo još u travnju uspostavilo intenzivnu suradnju s policijskim agencijama i Tužiteljstvom BiH kako bi rasvijetlili okolnosti nestanka određenih osoba i pronalaska njihovih tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Nakon poduzetih radnji, zbog pomaganja u okrutnim ubojstvima pritvorene su dvije osobe, a istraga je otvorena protiv još jednog osumnjičenog. Kantonalno tužiteljstvo je rukovodilo i ekshumacijom dvaju zasad NN tijela, a izvršena obdukcija je potvrdila da se radi o jednoj ženskoj i jednoj muškoj osobi. Nesporno je da je smrt nastupila nasilno, uslijed mehaničkih ozljeda - izjavila je Kanevčev.

Poručila je kako se  aktivnosti nastavljaju, posebice u pogledu pronalaženja tijela na široj lokaciji općine Kakanj.

SIPA je u sklopu ovih aktivnosti stavila na raspolaganje kompletno kriminalističko odjeljenje, veliki dio postrojbe za specijalnu podršku, kompletnu službu za operativnu podršku, službu za zaštitu svjedoka, financijsko-obavještajno odjeljenje, kao i odjeljenje za zaštitu osoba i objekata, potvrdila je za FENA-u glasnogovornica SIPA-e Željka Kujundžija.

Načelnik Kriminalističkog odjeljenja FUP-a Edin Vranj je istakao da se pokušava dokumentirati kriminalna grupa, čiji izvršitelji su bili beskrupulozni, dobro organizirani i itekako su vodili računa o pripremi i biranju alibija.

- Nama su stvari već poprilično jasne. Naravno, ostaje još puno posla da se to učini jasnim i za sud. Nadam se da ćemo ovo rasvijetliti do zadnjeg detalja i završiti ovaj posao kako treba - kazao je Vranj.

Ogranci u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj...

Tužiteljica Tužiteljstva BiH Dijana Kajmaković je navela da se na širem području BiH još uvijek provode određene aktivnosti te potvrdila da su nakon sinoćnjih hapšenja pretresi u tijeku.

Ona je naglasila da se radi o najvećoj zločinačkoj organizaciji na području BiH koja ima svoje ogranke u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i dalje prema zapadnoj Europi.

- Istraga je intenzivna, upućene su čak i međunarodne pravne pomoći prema susjednim zemljama, i ta suradnja je na zavidnom nivou. Mislim da ćemo istragu uspješno okončati i podići optužnicu koja će donijeti visoke kazne koje ove osobe zaslužuju - izjavila je Kajmaković.

(Fena)

Vezani članci