NOVA AFERA U BH. INSTITUCIJAMA Država ostala bez ugovora za struju, plaćaju za 200.000 KM više račune

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Služba za zajedničke poslove institucija BiH još nikada nije potpisala ugovor za nabavku električne energije za objekte institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, saznaje "Dnevni avaz“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su državne institucije od prije tri mjeseca ostale bez zaključenog ugovora o nabavci struje, jer se nijedan ponuđač nije javio na raspisani natječaj.

Dodatni troškovi

Avaz je nedavno pisao da su institucije BiH ostale i bez grijanja jer je dobavljač koji je izabran na natječaju odustao od isporuke energenata pravdajući to činjenicom da je došlo do povećanja cijena lož-ulja i mazuta. Sve je to rezultiralo dodatnim troškovima.

S novom aferom koja potresa Službu za zajedničke poslove BiH upoznato je nedavno i Vijeća ministara BiH.

institucije,struja,afera

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, ova institucija ih je obavijestila da nijedan ponuđač nije poslao ponude na otvoreni javni poziv, čime su ga morali poništiti. Vrijednost ugovora za objekte u Sarajevu i Tuzli iznosi 3,3 milijuna KM, a za Mostar 94.215 KM.

Saznaje se da je tražena suglasnost od Agencije za javne nabavke za raspisivanje pregovaračkog postupka, no ni tu nisu imali sreće. O tome svjedoči i dokumentacija koja je u posjedu "Avaza“.

institucije,struja,afera

Međutim, da stvar bude gora, zbog novonastale situacije Služba je morala gasiti vatru tako što se odlučila za nabavku struje po komercijalnoj cijeni, to jest na otvorenom tržištu. Takva odluka Uprave, s Draganom Šojićem na čelu, donijela je nove troškove za državni proračun.

Točnije, računi su svaki mjesec viši za 200.000 KM nego da je potpisan ugovor sa opskrbljivačem. Sada se pokušava naći rješenje, ali do tada država je već u minusu stotine tisuća KM. 

Nema odgovora

Na adresu Službe za zajedničke poslove institucija BiH jučer je poslan upit u vezi s tim tko je zakazao pa nije potpisan ugovor sa opskrbljivačem. Međutim, odgovor nije stigao.

Vezani članci