Nitko nema pravo dijeliti Hrvate BiH, politički ustroj mora se racionalizirati

Vidi originalni članak
...naroda - rekao je jučer u prepunoj velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović na predavanju nazvanom "Hrvati u BiH kao nositelji europskih vrijednosti", piše Večernji list BiH.

Ujedinjenje svih Hrvata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski član Predsjedništva BiH naglasio je kako je cilj osnivanja Hrvatskog narodnog sabora ujedinjenja svih Hrvata u susjednoj zemlji bez obzira na to žive li u Posavini, središnjoj Bosni ili Hercegovini. - Nitko nema pravo dijeliti Hrvate BiH - istaknuo je Čović. Ustvrdio je da je BiH odavno dio Europe te da su pred njom euroatlantski projekti, ali i članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji koje je izvjesno ili ove godine ili u roku od dvije godine. Što se ulaska u NATO pakt tiče, Čović je rekao da u BiH postoje tri različita pristupa, ali da je moguće očekivati da se već sljedećeg mjeseca aktivira akcijski plan za članstvo. Reforma sektora obrane je jedna od dvije uspješno obavljene reforme u BiH.

- Mi danas imamo jedinstvenu oružanu silu u državi u kojoj svaki konstitutivni narod ima po četiri generala. Naše Oružane snage jedinstveno nastupaju u stranim misijama i postižu uspjehe, primjerice u Afganistanu - rekao je Čović. Ponovio je da je BiH 2016. uputila zahtjev za članstvo u EU, a da je prije osam dana predala odgovore na upitnik. - BiH nema ni jedno ograničenje biti prva nova članica Europske unije iako može biti i zadnja. Moramo respektirati 2025. godinu koja je evidentirana kao godina mogućeg ulaska Srbije i Crne Gore u EU i sustići te zemlje. Ponosni smo što je BiH iskoristila svoju priliku uhvatiti priključak sa zemljama koje bi trebale ući u Europsku uniju do 2025. godine. Prije godinu dana predsjednik Juncker je bio skeptik prema pitanju ulaska BiH u EU, a prije osam dana nam je u Sarajevu rekao da su nam vrata za članstvo otvorena - rekao je Čović.

Pravna stabilnost u BiH

Po njemu, promjena Izbornog zakona u BiH nema alternative jer Hrvati moraju imati potpunu jednakopravnost na svakom djeliću BiH. - Isto tako, mora se racionalizirati politički ustroj u BiH jer je neodrživo financirati 13, tj. 14 vlada i parlamenata. I naš europski put natjerat će nas na racionalnost. Naš je prijedlog da, umjesto 14 vlada, imamo njih četiri do pet, što bi troškove smanjilo i do četiri puta - rekao je Čović. Istaknuo je i da neće biti većeg stranog investiranja u BiH dok ta država ne bude imala snažnu pravnu državu koja funkcionira na cijelom teritoriju. No, kao problem Čović vidi i činjenicu da u pravosuđu BiH još uvijek rade stranci, pa su tri suca zastupljena čak i u Ustavnom sudu. - Hrvati su iznimno zainteresirani za pravnu stabilnost u zemlji, ali i za nultu stopu tolerancije prema kriminalu - ističe Čović kojem je važna zaštita braniteljske populacije.

Napomenuo je i da je s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarao o pokroviteljstvu Hrvatske nad dovršenjem Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru koje je moguće za dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vecernji list

Vezani članci