"Ne odustajemo ni od Hrvata u BiH ni od Pelješkog mosta", poručio Leko

Vidi originalni članak
"To podrazumijeva važnost traženja i pronalaženja rješenja u BiH za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda BiH, bez ugrožavanja građanske BiH", rekao je Leko na konferenciji za novinare nakon sastanka s vodstvom Parlamentarne skupštine BiH.

Navodeći kako su procesi u vezi sa funkcionalnošću BiH vrlo važni, ne samo za BiH nego i za Hrvatsku, EU i jugoistok Europe, Leko je istakao kako Hrvatska ne nudi rješenja, nego zastupa vrijednosti i standarde, te potiče traženje rješenja unutar BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je u pitanju granica između BiH i Hrvatske, Leko je ocijenio kako dvije zemlje dobro funkcioniraju na privremenom režimu i dodao kako krajnje rješenje treba tražiti u stalnim bilateralnim razgovorima i dogovorima.

"Što se tiče Hrvatske, spremna je ratificirati sve potpisane ugovore", poručio je Leko.

Za izgradnju Pelješkog mosta, predsjednik Hrvatskog sabora naglasio je kako se radi o unutarnjem pitanju Hrvatske i kako neće odustati od izgradnje mosta. Leko tvrdi da izgradnjom Pelješkog mosta neće biti dovedeni u pitanje interesi BiH.

"Vrlo je važno da smo se složili da su BiH i Hrvatska dvije susjedne, prijateljske i partnerske zemlje", rekao je Leko i dodao kako je suglasnost postignuta i u svezi s strateškim ciljevima BiH u vezi sa priključivanjem EU i NATO. On je BiH ponudio pomoć Hrvatske, posebno hrvatskog parlamenta na putu euro-atlantskih integracija.

Leko je dodao kako je razgovarano i o povratku izbjeglih i raseljenih, unapređenju bilateralne suradnje, posebno na polju ekonomije, te drugim pitanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića, zaključeno je kako sve što je dobro u odnosima dvije zemlje treba podržati i nastaviti u tom pravcu, dok otvorena pitanja treba riješiti u što skorije vrijeme kako bi odnosi u budućnosti bili još bolji.

"Ako ima otvorenih pitanja, onda nema nerješivih pitanja", istakao je Bećirović.

Prema njegovim riječima, bilo bi bitno da BiH i Hrvatska u narednom razdoblju potpišu neke važne ugovore, poput ugovora o imovinsko-pravnim odnosima i sporazuma o privremenom zapošljavanju radnika iz BiH u Hrvatskoj, koji bi dodatno poboljašali odnose dvije zemlje.

Ocijenivši da je vrijeme da se razriješi pitanje ugovora o granici između BiH i Hrvatske, Bećirović je istakao kako pristup BiH otvorenom moru mora biti neupitan.

"U tom kontekstu spominjali smo i izgradnju mosta od Komana do poluotoka Peljašac. Razumijemo Hrvatsku, ali očekujemo razumijevanje za interese BiH", zaključio je Bećirović.

artinfo.ba

Vezani članci