NAKON PRITUŽBI ČITATELJA Pokušali smo se naručiti na razne preglede, evo kad se dobije termin

Z. Kolobara/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Nakon brojnih pritužbi građana da se na neke preglede u Hercegovini isuviše čeka, pozivali smo bolničke centre i pokušavali se naručiti kao obični građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo smo pitali za mamograf. Zanimljivo u SKB-u se ne čeka dugo. Nakon poziva i upita za pregled kažu dam da je to skoro pa gotovo odmah, osobito ako zovemo s područja Mostara. Međutim, na isti upit, ako je rutinski, a ne žurni pregled iz Kantonalne bolnice Safet Mujić kažu da je pregled dostupan za godinu do godinu i pol.

Dok se još uvijek koliko-toliko nađe mjesta i empatije prema najprioritetnijim pacijentima, korisnici sekundarne zdravstvene zaštite većinom nemaju sreće pri naručivanju, a često ni vremena čekati na preglede bez obzira što se ne radi o životu i smrti. Čitatelj je podijelio svoja iskustva s Neuropedijatrijom u SKB Mostar gdje su mu kćerku naručili za pet mjeseci.

"Kod kćerke od pola godine supruga i ja smo uočili određene smetnje pri puzanju te smo kontaktirali odjel Neuropedijatrije na Klinici za dječje bolesti u SKB Mostar kako bi dogovorili pregled, a gospođa nam je rekla da bi idući slobodan termin mogao biti tek za pet mjeseci. Naravno da nismo čekali jer je dijete u tih pet mjeseci, ne samo propuzalo, nego i prohodalo. U međuvremenu smo se obratili specijalisti koji radi u privatnoj ordinaciji i na pregled nismo uopće čekali"

Ono što posebno frustrira zdravstvene korisnike u HNŽ-u je činjenica i kad bi htjeli biti odgovorni prema svome zdravlju to i ne mogu. Svake godine u Mostaru razne udruge pozivaju na preventivne i blagovremene preglede, posebno za ugroženu populaciju, no činjenica je da je to skoro nemoguće pogotovo ukoliko navedete da vam trenutno nije ništa i da bi se samo pregledali. 

Vezani članci