NADZOR Nekoliko opasnih proizvoda povučeno s tržišta BiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

S tržišta BiH povučene su dvije vrste svjetlosnih lanaca zbog opasnosti od strujnog udara i požara, kao i reflektujući prsluk jer predstavlja rizik po zdravlje, a potrošačima koji su ih kupili preporučuje se da ih vrate, priopćeno je iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povučeni su kineski svjetlosni lanac '100L led lights' tip 'Lj-01', sa bar kodom 1230012301003, kao i tip 'YB 608' nepoznatog porijekla jer predstavljaju opasnost od strujnog udara i požara budući da nisu propisno označeni i nemaju uputstvo.

Ovi proizvodi nisu usklađeni ni sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i standardom BAS EN 60598-2-20:2016.

Kineski svjetlosni lanac je nedozvoljene klase izolacije, a kod ovog nepoznatog porijekla površina poprečnog presjeka provodnika u napojnom kablu manja je od minimalno dozvoljene vrijednosti, dok mu je dužina kabla između utikača i prve svjetiljke manja od propisane, objavila je Agencija.

Reflektirajući prsluk 'Racing FAST R YH-32001' porijeklom iz Kine predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje korisnika, jer ne signalizira prisustvo korisnika pa može doći do nesreće i ozljede korisnika.

Proizvod nije usklađen sa Naredbom o osobnoj zaštitnoj opremi i ne ispunjava sve zahtjeve prema standardu BAS EN ISO 20471:2014 - nedovoljan koeficijent refleksije i nedostaju obavezne informacije uz proizvod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadležna inspekcija naredila je mjere povlačenja proizvoda sa tržišta i njihovo uništavanje.

Vezani članci