Na pomolu dogovor u slučaju Sejdić- Finci. I Hrvati će moći izabrati svog člana Predsjedništva BiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...uvjeta - provođenja presude u slučaju "Sejdić - Finci", saznaje "Dnevni avaz" iz pouzdanih izvora.

Čelnici stranaka koje će sačinjavati novo Vijeće ministara BiH veoma su blizu vrlo konkretnog i korektnog rješenja za otklanjanje diskriminacije iz Ustava BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o određenim izmjenama Ustava pri izboru delegata u domove naroda te u Predsjedništvo BiH, a koje će omogućiti da se manjinama osigura ravnopravnost, a istovremeno konstitutivnim narodima omogući jednak status, što se posebno odnosi na Hrvate. S konkretnim rješenjem bit će upoznata i Europska komisija.

Ako sve bude kako se očekuje, tada bi BiH mogla riješiti i posljednji od tri ključna uvjeta za podnošenje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji.

To bi otvorilo vrata državi da, konačno, nakon četiri godine započne primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u cijelosti te se prijavi za kandidatski status. Sve to moguće je do kraja godine, a provođenje presude Europskog suda za ljudska prava jedini je preostali uvjet.

Bruxelles je, kako saznaje sarajevski list, raspoložen prihvatiti svako konstruktivno i kreativno rješenje za izlazak iz ćorsokaka u koji je država ušla tijekom vlasti stare šestorke, ali i ranijih koalicija koje su provođenje presude koristile za međusobno potkusurivanje i politikantstvo.

Za Europsku uniju je provođenje presude "Sejdić - Finci", kako je rečeno dopisniku Avaza, principijelno pitanje koje se, uz tek sada pokazanu političku volju nove koalicijske većine, može tehnički i ustavno riješiti bez trzavica koje su godinama prisutne, svaki put kada se spomene ustavna reforma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispunjavanje tri uvjeta otvara mogućnost BiH da prijeđe na novu razinu suradnje i približavanja članstvu, ali i - što je mnogo važnije - način na koji nova parlamentarna većina već u prvim koracima funkcionira pokazuje da će i svi ostali europski uvjeti, uz punu političku volju i spremnost, biti ispunjeni.


Vezani članci