MOSTARCI OGORČENI PONAŠANJEM "Kamion autoškole svako malo dođe i u naselju nam istovari kruti otpad iz drugih naselja"

Z. Kolobara/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Čitatelji iz mostarskog naselja 'Panjevina' žale se da kontinuirano dobivaju 'gratis' kruti otpad u svom naselju i to, kako navode, sve istovara stari kamion autoškole kojeg je moguće vidjeti po gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo se događa često, prvo smo mislili da su u pitanju neki radovi u naselju i da će onaj tko radi to uredno sanirati ili pozvati nekoga da odveze kruti otpad. Kasnije se sve češće ponavljalo i ispostavilo da se da naše naselje postaje ilegalna deponija koju nitko ne može kontrolirati, a odgovorne kazniti", kazao je čitatelj za hercegovina.info.

Kruti otpad Panjevina

Kontaktirana autoškola, ali i inspekcija

"Zvali smo i autoškolu čiji smo kamion vidjeli u naselju da istovara kruti otpad. Na neki način su nam potvrdili da se radi o njihovom starom kamionu jer ima znak 'obuka' na kabini. Pri pozivu su bili neljubazni, a prijavili smo ih i nadležnoj inspekciji", tvrde stanovnici Panjevine.

Što kaže inspekcija?

"Kruti otpad se iskrcava svugdje svakodnevno, a najčešće u popodnevnim i noćnim satima. Vrlo teško je uhvatiti nesavjesne pojedince ili tvrtke koje to rade. Puno bi nam pomoglo da građani mogu slikati vozilo i registarske tablice osoba u trenutku dok istovaraju otpad.

Komunalna preduzeća redovno uklanjanju taj otpad sa javnih površina grada, puno češće nego što je propisano Odlukom o komunalnom redu. Što se tiče konkretnog slučaja, komunalni redari izaći će na lice mjesta, a također slijedom prijave bit će upućeni u sjedište navedene tvrtke u provjeru navoda. Komnalna inspekcija će dobiti nalog da donese Rješenje za izvanredno čišćenje predmetnog lokaliteta", kazali su za hercegovina.info iz Inspekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kruti otpad Panjevina

Problematika odvoza krutog otpada

Mostar, kao i druge sredine u državi, godinama muku muče s odvozom krutog otpada koji je uglavnom nevsjesnim odlaganjem početak ilegalne deponije. Na raznim dijelovima grada se može uočiti nepropisno odložen otpad, ali za to i nema potrebe ukoliko ne iskorištavate javna poduzeća pa se ilegalno bavite prijevozom takvog otpada iz domaćinstava.

Naime, JP Parkovi vrše odvoz miješanog komunalnog otpada (kruti) u ranim jutarnjim satima, a na građane su više puta apelirali da ta vrsta otpada baca u večernjim satima kako bi grad tijekom dana bio čist. Uz to, odvoz krutog otpada je potpuno besplatan i moguće ga je vršiti uz prethodno dogovoreni termin.

Kruti otpad Panjevina

Što kruti otpad nije, a što jest...

Kućnim otpadom ne smatra se zemlja, otpaci od građevinskog materijala, smeće od tavanskog i podrumskih prostorija, kao i drugi krupni otpad nastao iz procesa industrijske, zanatske, građevinske, poljoprivredne djelatnosti i slično. U pravilniku stoji da se krupnim otpadom smatraju čvrsti otpaci koji nastaju u stanovima, zajedničkim stambenim i poslovnim prostorijama koji se ne smatraju kućnim otpadom iz prethodnog stava a to su: kućanski aparati, pokućstvo, sanitarni uređaji, kartonska ambalaža,olupine vozila i slično.

Inače, prema odluci mostarskog Gradskog vijeća iz listopada 2012. godine, stoji kako je ”zabranjeno bilo kakvo oštećivanje posuda za otpatke, kao i deponiranje kućnog i druge vrste otpada uz iste”, kako se odlukom ”zabranjuje odlaganje građevinskog otpada u posude za komunalni otpad ili pored istih” te ”bilo kakvo oštećivanje posuda za otpatke, ulijevanje tekućina, pepela, žeravice, životinjskih ostataka, namještaja, glomazne ambalaže i sl…”.

Kruti otpad Panjevina

Novčanom kaznom u iznosu od 100 do 500 maraka propisano je da budu kažnjeni oni građani koji ne budu na propisan način vršili odlaganje krutog otpada.

Vezani članci