MONTIRANI PROCES Zapanjujuće neistine dekana Dželilovića protiv Uge Vlaisavljevića

Vidi originalni članak
...svjedoči i sramotno pismo koje je Dželilović uputio Uredu ombudsmena i Vlaisavljevićevom odvjetniku, piše Hrvatski Medijski Servis.

Nakon što je nanio nesagledivu štetu Vlaisavljeviću, optužujući ga i presuđujući mu bez spora, odlučio je pisati laži zlorabeći rukovodni položaj i pečat institucije u ime koje to radi. Kako?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u Pisanom upozorenju radniku od 3.5.2018. broj 03-02/482 u zaglavlju stoji „Na osnovu člana 134. Pravilnika o radu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, članova 95., 183. i 184. Statuta Univerziteta u Sarajevu, a u skladu sa članom 9. točka (2) i (3) Zakona o radu (Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine, broj: 26/16), člana 117. točka (10) Zakona o visokom obrazovanju (Službene novine Kantona Sarajevo, broj: 33/17), dekan Fakulteta daje...."

Dakle, jedna od točaka zbog koje dekan kažnjava Vlaisavljevića je i član 9. točka (3) Zakona o radu FBiH, koja glasi:

„Seksualno uznemiravanje u smislu stava 1. ovog člana je svako ponašanje koje riječima ili radnjama seksualne prirode ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva radnika i osobe koja traži zaposlenje, a koje izaziva strah ili stvara ponižavajuće ili uvredljivo okruženje."

Dekan Dželilović, u svom odgovoru Uredu ombudsmena i Vlaisavljevićevom odvjetniku piše neistinu tvrdeći: „U pisanom upozorenju ne spominje se seksualno uznemiravanje niti je u izjavama igdje navedeno."

Ne treba ni govoriti kolika je šteta i sram po ugled profesora Vlaisavljevića pričinjena neodgovornim igranjem sa očito žurno "spakiranim" optužbama poput ove! Dekan Dželilović se zapravo igra s pravnim sustavom kažnjavajući Vlaisavljevića da je seksualno ugrožavao uposlenike, a onda izjavljuje da to nije napisao. No, papir je neumoljivu razotkrivanju neistina poput ove Dželilovićeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije ovo jedina neistina koju piše dekan Dželilović zlorabeći svoju funkciju i službeni pečat Fakulteta kojim ovjerava svoje riječi. Naime, u istom obraćanju Dželilović tvrdi:

„..osporavamo vaše navode i upozoravamo Vas da u ovom predmetu nije izrečena disciplinska mjera, budući da je u toku rad pred Disciplinskom komisijom i Etičkim odborom nego samo pisano upozorenje, izdano u skladu sa odredbama Zakona o radu FBiH, Zakona o visokom obrazovanju i važećim aktima Fakulteta."

Dakle, pisano upozorenje radniku jeste disciplinska mjera i to prema članu 184. Statuta Univerziteta u Sarajevu koji glasi „Disciplinske mjere za lakše povrede radnog odnosa". Pisano upozorenje se izdaje prema točki 1. istog člana „za slučaj utvrđene disciplinske odgovornosti". Dok već u sljedećoj točki istog člana nedvosmisleno stoji: „Disciplinska mjera iz stava 1. ovog člana je mjera kojom se osoblje Univerziteta/organizacijske jedinice upozorava na obveze iz radnog odnosa koje su povrijeđene njegovim ponašanjem, te mu se ukazuje na mogućnost otkaza u slučaju nastavka kršenja tih obveza."

Osim navedenog Dželilović iznosi još jednu notornu neistinu tvrdeći da je Vlaisavljević „(bez odobrenja dekana ili sekretara Fakulteta kada nije bio u kancelariji) i kada je uobičajeno da se iza radnog vremena pismena dostavljaju na portirnici Fakulteta, a što je vidljivo iz evidencije na portirnici" ostavio dokument u uredu šefa pravne službe.

Još jedna notorna neistina. Vlaisavljević je na Fakultetu bio u vrijeme radnog vremena što je vidljivo upravo u knjizi evidencijena na koju se dekan poziva zlorabeći svoj položaj i pečat fakulteta za lažne iskaze, a u kojoj stoji da je u 14.20 bio na fakultetu,.Još gore: dekanat je bio širom otvoren za javnost, a pogotovo za studente i profesore, jer se u to doba u sali dekanata održavala međunarodna konferencija koja je trajala sve do večernjih sati.

I konačno, dekan Dželilović govori neistinu da je u trenutku izricanje Upozorenja imao bilo kakav materijalni dokaz o Vlaisavljevićevom gostovanju na bilo kojem fakultetu jer su svom pismenom obraćanju Vlaisavljevićevom odvjetniku datiranom 6.6.2018. godine (dakle mjesec dana nakon izricanja upozorenja) navodi „da je do danas (6.6.) došao i pisani odgovor jedne visoko školske ustanove na kojoj profesor predaje bez pisanog odobrenja dekana Fakulteta/rektora".

Dakle, u trenutku pisanja upozorenja je bez materijalnog dokaza osudio Vlaisavljevića za neposluh. Na temelju čeg? Na temelju potrebe da ga naprosto kazni i nanese štetu njegovom ugledu.

U navedenom obraćanju ima još neistina koje potpisuje dekan Dželilović, ali je i ovih nekoliko dovoljno da se javno prokaže ovaj skandalozni čin tek postavljenog dekana Dželilovića te neprincipijelnost i tendencioznog njegovog kažnjavanja profesora Vlaisavljevića./

Vezani članci