MO PARKING NA GRADSKOM VIJEĆU Žele smanjiti cijene komercijalnih karata, u Starom gradu počinje naplata i nedjeljom

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Mostarsko javno poduzeće 'Mostar parking' oglasilo se o novim aktivnostima usluge naplate parkiranja i promjenama koje planiraju uvesti, no to sve izmjene Odluke moraju proći na gradskom vijeću Grada Mostara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prijedlogu koji je poslan prema vijeću predlažemo sniženje cijene komercijalne mjesečne i komercijalne godišnje karte za 17% (to je karta koju u pravilu kupuju naši građani koji žele 1. zonu parkiranja a nemaju prebivalište u toj zoni, privrednici izvan zone naplate parkiranja ili stranci).

Također, predlažemo i sniženje cijene mjesečne i godišnje karte za naše privrednike i to za 20% te se uvode dodatni popusti od 10% do 20% na ove karte za privrednike gdje tvrtke imaju u vlasništvu više automobila. Za tvrtke od 2 do 5 vozila dodatnih 10%, od 6 do 10 vozila dodatnih 15% te za tvrtke sa 11 i više vozila dodatnih 20%.

primjer #1: firma sa sjedištem u zoni 1, sa 5 auta će na ukupno cijenu godišnjih karata od 5*720=3600 sa dodatnih 10% platiti ukupnu cijenu od 3240 KM što je dodatni popust od 360 KM i kad se podijeli za svako auto mjesečna cijena od 54 KM. U odnosu na 80 KM koliko je mjesečna cijena po 1 automobilu, platiti će 32% jeftinije, odnosno 2,16 KM za cijeli dan parkiranja u 1. i 2. zoni

primjer #2: firma sa sjedištem u zoni 2, sa 11 auta će na ukupno cijenu godišnjih karata od 11*540=5940 sa dodatnih 20% platiti ukupnu cijenu od 4752 KM što je dodatni popust od 1182 KM i kad se podijeli za svako auto mjesečna cijena od 36 KM. U odnosu na 60 KM koliko je mjesečna cijena po 1 automobilu, platiti će 40% jeftinije, odnosno 1,44 KM za cijeli dan parkiranja u 2. zoni", kažu iz ovog poduzeća.

Oni farbaju parkirna mjesta, a komunalcima ostaje uređivanje parkirnih mjesta.

Također izvješćujemo kako ćemo ubuduće mi kao poduzeće JP Mostar Parking obavljati posao obilježavanja parkirnih mjesta, a ne putem izvođača drugih javnih poduzeća što je bio jedan od ranijih prigovora naših građana, a i nama predstavljao problem u radu. Uzimajući u obzir naš trud i uvažavanje kritika naših građana nastojimo pružiti urednu i što kvalitetniju  uslugu pažljivo osluškujući zahtjeve s terena u svrhu otklanjanja zbunjujućih situacija koji je do sada povremeno bilo. Za uređivanje parkirnih mjesta (čišćenje, otklanjanje smeća i sl.) ostaju zadužene gradske komunalne službe i poduzeća obzirom da su parkinzi gradske javne površine (kao što su i parkovi, ulice i sl.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovom dopunom odluke, nadamo se biti će uvedena mogućnost da ranjivim skupinama u iznimnim slučajevima može biti odobrena besplatna parking karta što ranijim gradskim propisima nije bilo moguće", kažu u nastavku priopćenja.

Obzirom na pritužbe od građana koji žive u slijepim ulicama i sokacima koji se nalaze izvan zone naplate parkiranja, ali im je jedini prilaz adresi stanovanja iz ulice koja je obuhvaćena naplatom parkiranja predlažu da i ova kategorija bude u mogućnosti kupiti povlaštene parking karte kakve mogu kupiti žitelji s adresom stanovanja unutar zona naplate.

Nadalje,  uskoro se  uvodi naplata parkinga i nedjeljom u staroj gradskoj jezgri oko starog mosta pošto se radi o turističkoj zoni u kojoj je zbog velikih gužvi potrebno regulirati mirujući promet i nedjeljom.

Također, ovom dopunom predlažu jasnije definiranje što čini kategoriju invalida i osoba s invaliditetom s napomenom da nijedna dosada obuhvaćena kategorija nije izvedena iz prava na povlašteni parking.

Vezani članci