Milan Bandić: Bosna i Hercegovina je hrvatska zemlja, uvijek ću joj pomagati!

Vidi originalni članak
Na sastanku, koji je dogovoren prije skoro mjesec dana i nema veze s prosvjedima u BiH, je rečeno kako je ova posjeta prije svega gospodarske prirode, kako bi se, stvaranjem preduvjeta za zapošljavanje, unaprijedio ostanak Hrvata u Posavskom kantonu, ali i kulturni opstanak.

- Ne treba isticati koliko svaka pomoć Hrvatima u BiH znači. BiH, demokratska i suverena, je jamstvo stabilne i suverene Hrvatske. Tko želi dobro hrvatskom narodu, želi dobro i Bosni i Hercegovini. Ako ikome u Hrvatskoj to treba objašnjavati, onda je vrag odnio šalu. Uostalom, svaka ta kuna pomoći vratit će se desetorostruko - istaknuo je zagrebački gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to je obećao i da će pomoći Hrvatskom glasniku, koji je pred gašenjem. Naravno, to su njegovi gosti dočekali s oduševljenjem i iskreno mu se zahvalili. Ali nije to bila glavna tema sastanka.

Gvardijan fra Mario Divković naglasio je kako je pripremljena gradnja Hrvatskog kulturnog centra u Tuzli čija je izgradnja počela, ali je zastala zbog recesije. No pomoć iz Hrvatske to će opet pokrenuti.

- Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, pri Vladi RH, 2013. godine za ovaj projekt izdvojio je milijun kuna. Na mjestu stare crkve, u centru Tuzle, podignut će se multifunkcionalna dvorana i prateći objekti kako bi se podigao kulturni nivo općine. Ova suradnja počela preko konzularnog predstavništva RH u Tuzli - kazao je fra Divković.

Važnost projekta istaknuli su i poslanik HDZ-a u Skupštini Tuzlanskog kantona Mijo Krešić, kao i predsjednik Vlade županije Posavske Marijan Oršolić. Prilikom govora ponešto su se zapleli i u politiku, što ne čudi zbog događaja posljednjih tjedan dana.

- Prosvjedi su legitimno pravo, podržavamo ih, ali ne podržavamo nasilje i uništavanje imovine, to nikome ne bi trebalo biti u interesu. To vodi u anarhiju, a takav scenarij bio bi poguban za Hrvate u Tuzli - istaknuo je Oršolić, a Krešić je naglasio da Hrvati žele ostati u Tuzli, kao i drugim dijelovima BiH, iako im je zbog ulaska Hrvatske u EU najlakše otići i započeti život "negdje drugdje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je iskazana je zahvala na potpori institucijama Republike Hrvatske kako bi poboljšao položaj Hrvata, ali i ostalih, u Tuzli. Istaknuta je važnost HKUD Napredak koji u BiH postoji više od sto godina, kao i Hrvatskog glasnika, jedinog lista s hrvatskim predznakom koji, na području BiH, kontinuirano izlazi dvadeset godina.

politikaplus.com

Vezani članci