Matan Žarić na čelu Elektroprijenosa BiH

Vidi originalni članak
Ibrahim Čolakhodžić, predsjednik UO "Elektroprijenosa BiH", rekao je da je Žarić imenovan jednoglasno na period od četiri godine, dodajući da se već godinu i po čeka suglasnost za imenovanje generalnog direktora.
Prethodnu suglasnost za imenovanje Žarića dali su i entitetski premijeri Željka Cvijanović i Nermin Nikšić, koji čine Skupštinu dioničara "Elektroprijenosa BiH", a koja će zasjedati u ponedeljak.
Pored imenovanja Žarića, na sjednici Skupštine dioničara trebalo bi da bude riječi i o smjernicama plana investiranja u elektroprijenosnu mrežu.
Inače, Žarić je donedavno obavljao funkciju direktora Javnog preduzeća "Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosna" i kadar je HDZ BiH.
O "Elektroprijenosu BiH", odnosno raspodjeli dobiti ove kompanije, koja na računima ima preko 300 milijuna KM, bilo je riječi i na sastanku Igora Radojičića, predsjednika Narodne skupštine RS, i Tamira Vasera, prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH.
"Ako se ispoštuje ustavna i zakonska procedura, entiteti imaju pravo na odlučivanje kako će iskoristiti sredstva od 'Elektroprijenosa BiH'", rekao je Radojičić.
S druge strane, Vaser upozorava da BiH prvo mora izabrati menadžment i napraviti planove za investicije u obnovu i izgradnju mreže.
"Samo nakon utvrđivanja koliko je novca potrebno za to može se znati koliko novca bi moglo ostati za entitete kao dioničare u 'Elektroprijenosu'", rekao je Vaser upozorivši na slične proporuke Europske energetske zajednice.
Podsjećanja radi, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je po hitnom postupku Zakon o izmjenama Zakona o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u BiH, kojim je predviđeno da Skupština dioničara donosi odluku o načinu raspodjele dobiti, uključujući i akumuliranu dobit.
Ovo je suprotno ranijem zakonu, kojim je predviđeno da do 2016. godine dobit "Elektroprijenosa" ne može biti korištena osim za investicije.

Vezani članci