Martina Ćorluka: BiH na putu u EU treba mlade i obrazovane ljude

Vidi originalni članak

Posljedično tome i u procesu odgoja i obrazovanja na svim razinama, pa je tako Međunarodno povjerenstvo za razvoj obrazovanja za 21. stoljeće izdalo publikaciju "Učenje - blago u nama" koje donosi uvid u stanje u kojem se nalazi obrazovanje na svjetskoj razini, ali također nudi i viziju obrazovanja za budućnost, koje bi se trebalo temeljiti na koncepciji "društva koje uči", odnosno na koncepciji cjeloživotnog obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvo obrazovanje podrazumijeva afirmaciju kardinalnih vrlina koje bi svaki pojedinac, ali i društvo trebalo njegovati i razvijati, a to su vrijednosti društvene jednakosti, solidarnosti, tolerancije, otvorenosti za demokratsko sudjelovanje u odlučivanju, sloboda, ljudsko dostojanstvo i tome slično, a sve one potrebne su da bi jedno društvo funkcioniralo na temeljima vladavine prava, baš onako kako funkcionira i EU, čije se djelovanje temelji na ugovorima koje su demokratski podržale sve zemlje članice.

Povelja o temeljnim pravima EU-a obvezuje sve institucije EU i vlade država članica prilikom primjene zakonodavstva na poštivanje tih prava, a Hrvati u Bosni i Hercegovini koji su građani Europske unije imaju također obvezu poštivati ta prava. Međutim, da bi bili jednaki i među pravima i obvezama kao i ostali Europljani svakako trebamo težiti i istim vrijednostima, a njih možemo dostići isključivo obrazovanjem kojim bismo stekli znanje koje bi moglo i trebalo biti konkurentno. Kvalitetno visoko obrazovanje presudno je za one koji se žele prilagoditi brzim promjenama i potrebama koje zahtijeva tržište rada.

Stoga, visoko obrazovanje treba naglasak staviti na razvijanje specifičnih vještina i sposobnosti jer danas se gotovo svi društveni izazovi, i to na svim razinama povezuju s tržištem rada i zahtjevima koje ono nameće, a neki od njih su inovativne ideje i inovativni ciljevi koji trebaju biti realni i mjerljivi. Tako da konkurentno znanje podrazumijeva mišljene, a ne naučene činjenice. Kod studenata treba potaknuti razvoj kritičkog mišljenja. Cilj obrazovanja treba biti pojedinac koji misli, a ne pojedinac koji se oslanja na ono što je naučio jer informacije i činjenice koje smo naučili prije samo 10 godina zastarjele su.

Akademik Budin istaknuo je da inovativnost zauzima središnje mjesto u europskim dokumentima razvoja do 2020., a dr. sc. Filetin naglašava da su ljudi glavni nositelji ideja i novih znanja strateška osnovica razvoja suvremenog društva. Dakle, "intelektualni kapital" je ono što razlikuje jedno od drugog društva, a ujedno je i resurs koji je zapravo generator novih ideja i razvoja zajednice.

Stoga, Bosna i Hercegovina na putu u EU nedvojbeno treba mlade i obrazovane ljude. One koji žive i propagiraju unaprijed spomenute vrijednosti, koje oblikuju naše ponašanje i odnos prema drugom i drugačijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treci.ba

Vezani članci