MAMAC ZA TURISTE Krov kule u Počitelju saniran, ali ...

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Gavran-kapetanova kula u Počitelju, nacionalni spomenik Bosne i Herecgovine, dugo godina je bila u ruševnom stanju, pa su i obilasci kule predstavljali rizik za turiste. Jer Počitelj je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u BiH. Ekipu Federalne TV zanimalo je hoće li njena obnova doprinijeti daljnjem razvoju turizma, a ujedno su ispitali kakvo je stanje ostalih spomenika kojih je Počitelj pun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet je godina prošlo otkako je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH izdala dramatično upozorenje o stanju skoro svih kulturno - povijesnih objekata na području Počitelja. Od nadležnih su tražili hitne mjere sanacije.

"Malo duže se čekalo na realizaciju ovog projekta - politika naše države malo je kompliciranija pa su ingerencije nad Počiteljom jako široke - pet ih ima nad Počiteljom, kao i na svim nacionalnim spomenicima na području Čapljine", ističe glasnogovornica Gradske uprave Grada Čapljina Danijela Nogolica.

Gavran kapetanova kula Počitelj

Sufinancirali su obnovu kule i Grad Čapljina i Federacija BiH. Žitelji, posebno oni koji od turizma žive, sretni su što je tako značajan objekt konačno natkriven i zaštićen. Predsjednica Turističke zajednice Počitelja Jadranka Dizdar ističe kako su zadovoljni što je to završeno i da nema opasnosti za ljude koji dolaze u posjetu.

A posjetitelji u Počitelj rado dolaze. Smatraju ga jedinstvenim gradićem, tako da mu se čak i vraćaju. Iako je Gavran-kapetanova kula sanirana, još je niz nacionalnih spomenika koji su ugroženi i koji čekaju bolje dane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo u strašno lošem stanju objekte. Medresa je kritična - krov je pokraden, oklopi koji su bili od olova su skinuti i sve je prepušteno sada zubu vremena", navodi Dizdar.

Smješten na jugu Hercegovine u dolini Neretve, Počitelj je skoro neizostavna postaja gostima na putu ka unutrašnjosti zemlje. Umjesto da se iz godine u godinu njegova turistička ponuda poboljšava, Počitelj preživljava, navodi FTV. Njegovo povijesno blago i potencijal koji posjeduje osuđeni su na čekanje jer ne djeluje da interes za njega pokazuju oni koji o Počitelju odlučuju.

Vezani članci