FOTO  Ljepote Hercegovine kroz objektiv mladog Nevesinjca

Z. Lojpur/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Hercegovina je sama po sebi lijepa. Spoj tradicionalnog i modernog, rijeka i planina, brda i jezera, spojivog i nespojivog čini je tako atraktivnom da predstavlja vječnu inspiraciju za sve vrste umjetnosti. Ovekovječile su je pjesme, akvareli, kolaži, ali u skladu sa vremenom, danas je ipak najtraženija fotografija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miroslav Simović iz Nevesinja ima baš takav cilj. Da na vjerodostojan način prikaže sve čari ovog dijela Bosne i Hercegovine. Hercegovac po rođenju, svjestan je da dobra fotografija može doprinijeti razvoju turizma ovog kraja.

Ja dosta vremena provodim obilazeći, ne samo Nevesinje, nego i ostale dijelove Hercegovine i zaista je pravi potencijal za turizam. A i raj je za fotografe“, kaže Miroslav za Hercegovina.info.

Ovaj mladi umjetnik, fotografijom se počeo baviti sa svojih petnaest godina. Najprije amaterski, da bi 2017. godine napravio svoju prvu profesionalnu fotografiju i kupio svoj prvi fotoaparat. Danas u eri društvenih mreža i najnovijih mobilnih telefona, djeluje tako lako baviti se fotografijom. A zapravo nije tako. Dobra fotografija zahtijeva mnogo više od uređaja i objektiva.

Za dobru fotografiju nije potrebna najskuplja oprema. Naravno da ona olakšava rad, ali nije je nužno imati. Mislim da je, prije svega, potrebna ljubav, a ljubav je ono što nas pokreće, kako u životu, tako i u ovom poslu. Naravno da je i talenat bitan, ali ako ne volimo ono što radimo i ne uživamo u tome, to vremenom postaje dosadno i uglavnom se odustaje“,

Pored ljubavi i talenta, svakako je bitan predijel koji se fotografira. Zato Hercegovina dominira. Kada bi se u nekom poznatom svjetskom magazinu gledale slike npr. Bilećkog jezera ili Veleža, to bi bilo očaravajuće. Djelovalo bi kao neko skriveno jezero na kraju svijeta ili planina puna vulkana i lave. A zapravo su to motivi koji su nam dostupni, a koje ponekada tako olako prihvatamo. Zato Miroslav uživa u svome poslu. Istražuje neka nova mjesta i daje priliku cijeloj regiji da pokaže sav svoj potencijal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miroslav je svoju strast, sem što je samoinicijativno fotografirao, usavršavao na tečaju fotografije kod Zorana Mrđenovića u Banja Luci. Kaže da je objeručke prihvatio Zoranovu ideju da ostane raditi kod njega, jer pored majstora svoga zanata samo može napredovati i raditi na sebi.

Pronašao se u ovome i smatra da bi ovo mogao biti njegov životni poziv.

„Moji planovi za budućnost kao i želja od djetinjstva je to da imam svoj studio, u kojem ću korisnicima svojih usluga omogućiti da dobiju savršenu fotografiju koja im može ostati kao uspomena na to razdoblje njihovog života. Također, imam u planu i organizirati svoju prvu samostalnu izložbu, da kroz svoje radove pokažem sve ljepote koje imamo u Hercegovini, a za koje većina, nažalost, ne zna. “

Neka od njegovih zanimljivih fotografija će sigurno naći put do ljubitelja ove vrste umjetnosti. Neka će zasigurno privući turiste da uživo vide to savršenstvo koje se nalazi na papiru. Fotografija i jeste jedan od najboljih načina za iskazati inovativnost, kreativnost i predanost radu.

Vezani članci