KVADRAT JEFTINIJI ZA 700 MARAKA Priprema se inicijativa za ukidanje PDV-a na kupovinu prve nekretnine

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Priprema se inicijativa za ukidanje PDV-a na kupovinu prve nekretnine u Bosni i Hercegovini. Time bi četvorni metar stana trebao biti jeftiniji za 500 do 700 maraka. Cilj je mladima olakšati kupovinu prve nekretnine, ali i poboljšati im uvjete života. Može li se uskoro očekivati usvajanje ove inicijative?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živko Ćetojević, student završne godine medicine, nije riješio stambeno pitanje. Uskoro se nada zaposlenju, a potom i rješavanju jednog od najvažnijih životnih pitanja. Ukidanje PDV-a na kupovinu prve nekretnine smatra vrlo korisnim za mlade u BiH, donosi BHRT.

Ćetojević kaže da ova inicijativa mladima znači puno, kako bi mogli planirati svoju budućnost u BiH.

Ovu inicijativu uputit će gospodaestvenici iz Republike Srpske. Ideja je da se pri kupovini prve nekretnine ne obračunava PDV. Time bi kvadrat stana u Banja Luci bio jeftiniji za oko 700 KM. Benefite bi osjetili kupci, ali i građevinski sektor, koji bi imao još veću potražnju.

Inicijativa još nije službeno stigla na adresu. Potrebno je izmijeniti Zakon o PDV-u na koji se dugo čeka. Nacrt ovog zakona nalazi se pred Upravnim odborom Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Nakon toga biće upućen u Savjet ministara BiH, a potom u parlamentarnu proceduru.

Iako cijene nekretnina u svijetu znatno opadaju u Bosni i Hercegovini se to još nije dogodilo. Cijena kvadrata stana u novogradnji u Sarajevu košta oko 4.500 KM, a u Banjoj Luci oko 3.500. Da bi kupili stan od 50 kvadrata, potrebno je više od 150.000 konvertibilnih maraka.

Vezani članci